Trwa ładowanie...

Wołowina Kobe i inne najdroższe produkty kulinarne świata

 Katarzyna Kurek
12.10.2022 16:52
Wołowina Kobe doceniana jest za niepowtarzalny smak i kruchość
Wołowina Kobe doceniana jest za niepowtarzalny smak i kruchość (Adobe Stock)

Wołowina Kobe uznawana jest za najlepszą, a zarazem najdroższą wołowinę na świecie. Doceniana jest nie tylko przez konsumentów, ale też przez światowej sławy szefów kuchni. Czym wyróżnia się na tle zwykłego mięsa wołowego. Ile trzeba za nią zapłacić? Jakie inne produkty, poza mięsem Wagyu, można znaleźć na liście najdroższych przysmaków świata?

spis treści

1. Czym jest wołowina Kobe?

Wołowina Kobe to wyjątkowe, luksusowe mięso, które pochodzi od japońskich krów z gatunku Wagyu. Nazwa „Kobe Beef” została zastrzeżona przez japoński rząd w 2006 roku. Od tego czasu tym mianem może być określane wyłącznie mięso zwierząt urodzonych i hodowanych w Japonii.

Krowy Wagyu, z których otrzymuje się słynne mięso Wagyu, hodowane są bezstresowo, według rygorystycznych wytycznych w małych gospodarstwach. Karmi się je wyłącznie ekologicznymi, certyfikowanymi paszami. Pojone są też piwem, które wzmaga ich apetyt. Ponadto hodowcy regularnie masują zwierzęta, co wydłuża czas opasu. Wszystkie te zabiegi wpływają na jakość i smak mięsa od krów.

Kobe cieszy się ogromnym uznaniem największych światowych szefów kuchni. Doceniana jest za niepowtarzalny smak, kruchość oraz dużą marmurkowatość. Wołowina Wagyu ceniona jest też za cenne składniki odżywcze oraz wysoką zawartością kwasów omega-3 i omega-6.

Zobacz film: "Eklskluzywne jedzenie dla VIP-ów"

2. Gdzie i za ile kupić wołowinę Kobe?

Wołowina pochodząca od krów Wagyu, obok wołowiny argentyńskiej, uznawana jest za jeden z najwartościowszych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Ile trzeba zapłacić za najdroższe mięso na świecie? Ceny japońskiej wołowiny Kobe są bardzo wysokie. Za kilogram mięsa z charakterystycznymi drobnymi niteczkami tłuszczu trzeba zapłacić od ok. 900 do nawet 2 000 zł.

Gdzie kupić wołowinę na steki Kobe? Mięsa warto szukać w dobrych mięsnych sklepach. Wołowinę można zamówić w też niektórych punktach w sieci, wówczas odpowiednio zabezpieczone mięso dostarczane jest prosto do domu.

Wielbiciele tego wyjątkowego mięsa mogą cieszyć się jego walorami nie tylko za pośrednictwem mięsnych sklepów. Steki, burgery i inne dania z mięsa Wagyu można zamówić także w wielu dobrych restauracjach.

3. Inne najdroższe przysmaki świata

Na świecie jest znacznie więcej produktów żywnościowych, które zaskakują swoją wysoką ceną. Za niektóre z nich trzeba zapłacić naprawdę wiele.

3.1. Kawior Almas

Kawior Almas uznawany jest za najdroższy kawior świata. Produkowany jest w Iranie, pochodzi z rzadkiego gatunku ryb – Bieługi irańskiej. Ten rarytas umieszczany jest w puszkach wykonanych z 24-karatowego złota. Kilogram produktu może kosztować nawet do 100 000 zł.

3.2. Tuńczyk błękitnopłetwy

Za najdroższą rybę świata uznaje się tuńczyka błękitnopłetwego. Mięso tej ryby ze względu na swój kolor oraz układ włókien jest niezwykle cenione przez miłośników sushi. Za kilogram tej ryby trzeba zapłacić ok. 24 000 zł.

3.3. Białe trufle

Białe trufle, czyli grzyby należące do rodziny truflowatych, są symbolem kulinarnego luksusu. Nazywane są często białym złotem lub jedzeniem bogów. Za kilogram tych grzybów trzeba zapłacić ok. 22 000 zł.

3.4. Ziemniaki La Bonnotte

Ziemniaki La Bonnotte rosną tylko w jednym miejscu na świecie – francuskiej wyspie Ile de Noirmoutier. Uprawiane są z wyjątkową dbałością – podlewa się je wodą morską, a nawozi algami. Dzięki czemu mają niezwykły słonawy i lekko cytrusowy smak. Za kilogram ziemniaków trzeba zapłacić ok. 2 400 zł.

3.5. Czekoladka Chocopologie

Czekoladka Chocopologie jest jedną z najdroższych czekolad na świecie. Wykonuje się ją tylko na specjalne zamówienie klienta. W jej składzie znaleźć można wykwintne dodatki, takie jak czarne trufle, czy kakao Valrhona. Za kilogram tej czekolady trzeba zapłacić ok. 30 000 zł.

3.6. Melon Yubari King

Melon Yubari King hodowany jest tylko na terenie Japonii, w miejscowości Yubari. Ma pomarańczowy miąższ i złocistą skórkę. Jest idealnie okrągły. Jeden owoc kosztuje ok. 700 zł.

3.7. Arbuz Densuke

Arbuzy Densuke uprawiane są w północnej części japońskiej wyspy Hokkaido. Charakteryzują się ciemną skórką i bardzo słodkim miąższem. Każdy owoc jest certyfikowany i pakowany w ręcznie wykonaną, drewnianą skrzynkę. Ceny arbuzów Densuke zaczynają się od ok. 1000 zł.

3.8. Szafran

Szafran uznawany jest za najdroższą przyprawę świata. Pozyskuje się go z wysuszonych słupków krokusa. Kwiaty są zbierane ręcznie, a następnie suszone. Najwyższej jakości szafran kosztuje ok. 30 000 zł za kilogram.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze