Wspomaga trawienie. Zmniejsza stężenie cukru we krwi
Podczas kolejnych zakupów warto zaopatrzyć się w kolendrę. Roślina świetnie sprawdzi się nie tylko podczas gotowania, a do tego skrywa mnóstwo właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto po nią sięgać?
1. Zdrowotne właściwości kolendry
Kolendra siewna ma dość charakterystyczny zapach i smak. Wykorzystywana jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej ze względu na obfitość wielu składników odżywczych i minerałów.
Roślina zawiera witaminę A, B, C i K oraz jest źródłem żelaza, magnezu i wapnia. Znajdziemy w niej też umbelliferon i skopoletynę, związki białkowe, flawonoidy, fitostreole, kwasy organiczne, garbniki i sole mineralne.
Kolendra wspomaga ogólne zdrowie organizmu, wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, redukuje wzdęcia, poprawia apetyt i wspomaga trawienie.
Regularne spożywanie pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i poprawia stan skóry. Skutecznie zmniejsza stężenie glukozy we krwi i pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
2. Na co pomaga kolendra?
Kolendrę można znaleźć w wielu preparatach dostępnych w aptece. Zawarty w owocach linalol ma działanie rozkurczające i wspomaga pracę dróg żółciowych, a tym samym poprawia trawienie i łagodzi bóle brzucha.
Kolendrowy napar można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zalać wrzątkiem łyżeczkę rozgniecionych owoców i odstawić na 15 minut, a następnie przecedzić. Napar można pić nawet 3 razy dziennie w celu poprawy trawienia.
Z kolei olejek kolendrowy może być stosowany do płukania jamy ustnej i gardła, szczególnie podczas niektórych infekcji. Czasem jest też wykorzystywany w okładach na oparzenia i trudno gojące się rany.
3. Jak wykorzystać przyprawę
Charakterystyczny smak i aromat sprawia, że liście kolendry świetnie sprawdzą się w sałatkach, sosach i zupach. Warto nimi udekorować dania mięsne i rybne. Liście to także popularny dodatek do potraw kuchni azjatyckiej.
Owoce kolendry można znaleźć w wielu mieszankach przyprawa jak choćby curry. Warto jednak poeksperymentować i wzbogacić nimi mięsne marynaty, zupy, gulasze oraz sosy. Kolendra świetnie nadaje się do kiszonek oraz wypieków.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl