Obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Jakie jeszcze właściwości ma kolendra?
Zioło spokrewnione z marchewką, pietruszką i selerem, które wciąż jeszcze nie bije rekordów popularności na polskim stole. A szkoda, bo badania dowodzą, że jest bardzo zdrowa – zarówno jej natka, jak i nasiona kolendry.
1. Kolendra – co to za roślina?
Kolendra jest rośliną z rodziny baldaszkowatych i pochodzi z Bliskiego Wschodu. Choć oczywiste wydaje się, że obecnie uprawia się ją w Europie, a coraz częściej można kupić ją nawet na pobliskim targu w Polsce, to ciekawostką jest fakt, że u nas uprawiana jest już od czasów piastowskich.
Jeść można zarówno liście, jak i nasiona, a także łodygi, a każda część rośliny ma nieco inny smak i zastosowanie. Co więcej – wykazują one różne właściwości zdrowotne.
W liściach kolendry znajdują się witaminy z grupy B, ale też witamina K i C oraz minerały: magnez, potas, wapń czy żelazo. W kolendrze można odnaleźć foliany oraz beta-karoten, a nawet niezwykle cenne flawonoidy, fitosterole, kwasy polifenolowe.
Co ciekawe to w liściach kolendry odnajdziemy bogactwo witamin, a z kolei w nasionach – więcej minerałów.
A w jaki sposób kolendra może chronić przed szeregiem chorób?
2. Kolendra – 12 niezwykłych właściwości zdrowotnych
- badania na zwierzętach wykazały, że nasiona kolendry obniżają poziom cukru we krwi poprzez promowanie aktywności enzymów odpowiedzialnych za metabolizm glukozy,
- liście oraz w nasiona wykazują działanie przeciwzapalne – badanie prowadzone na szczurach wskazują, że kolendra może redukować ryzyko stanów zapalnych w obrębie mózgu powiązanych z chorobami neurodegeneracyjnymi, jak choroba Alzheimera,
- liście oraz w nasiona mają też właściwości przeciwbólowe,
- badania dowiodły, że kolendra może zmniejszać stany lękowe, a nawet wykazywać efektywność podobną do skuteczności leków przeciwlękowych,
- w populacjach, w których kolendra jest składnikiem dań, częstość występowania chorób serca jest znacznie niższa niż w krajach, które nie sięgają po kolendrę tak często,
- według niektórych badań w soku z kolendry zawarte są substancje ułatwiające walkę z groźnym tłuszczem trzewnym,
- ekstrakt z kolendry, jak wykazało niewielkie badanie, może u chorych na zespół jelita drażliwego (IBS) łagodzić takie objawy jak wzdęcia, bóle brzucha i ogólny dyskomfort trawienny,
- kolendra jest także ziołem, które usprawnia proces trawienia i zapobiega niestrawności, mdłościom czy zgadze,
- w nasionach znajduje się błonnik, dzięki czemu ich spożywanie może wpływać pozytywnie na obniżenie poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu, a także podnosić poziom frakcji HDL znanej jako dobry cholesterol,
- kolendra może ułatwiać przepływ soku trzustkowego i żółci do dwunastnicy,
- ogranicza stres oksydacyjny – w kolendrze pośród przeciwutleniaczy znajduje się silnie działająca kwercetyna, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami,
- badacze przypuszczają, że kolendra może mieć właściwości wiążące metale ciężkie i ułatwiające ich wydalanie z organizmu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl