Trwa ładowanie...

Obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Jakie jeszcze właściwości ma kolendra?

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 02.02.2022 15:10
Obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Jakie jeszcze właściwości wykazuje kolendra?
Obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Jakie jeszcze właściwości wykazuje kolendra? (Getty Images)

Zioło spokrewnione z marchewką, pietruszką i selerem, które wciąż jeszcze nie bije rekordów popularności na polskim stole. A szkoda, bo badania dowodzą, że jest bardzo zdrowa – zarówno jej natka, jak i nasiona kolendry.

spis treści

1. Kolendra – co to za roślina?

Kolendra jest rośliną z rodziny baldaszkowatych i pochodzi z Bliskiego Wschodu. Choć oczywiste wydaje się, że obecnie uprawia się ją w Europie, a coraz częściej można kupić ją nawet na pobliskim targu w Polsce, to ciekawostką jest fakt, że u nas uprawiana jest już od czasów piastowskich.

Jeść można zarówno liście, jak i nasiona, a także łodygi, a każda część rośliny ma nieco inny smak i zastosowanie. Co więcej – wykazują one różne właściwości zdrowotne.

Zobacz film: "Czego unikać, aby zmniejszyć ryzyko cukrzycy"

W liściach kolendry znajdują się witaminy z grupy B, ale też witamina K i C oraz minerały: magnez, potas, wapń czy żelazo. W kolendrze można odnaleźć foliany oraz beta-karoten, a nawet niezwykle cenne flawonoidy, fitosterole, kwasy polifenolowe.

Kolendrę możemy spożywać pod postacią nasion lub natki, ale jadalna jest też łodyga
Kolendrę możemy spożywać pod postacią nasion lub natki, ale jadalna jest też łodyga (Getty Images)

Co ciekawe to w liściach kolendry odnajdziemy bogactwo witamin, a z kolei w nasionach – więcej minerałów.

A w jaki sposób kolendra może chronić przed szeregiem chorób?

2. Kolendra – 12 niezwykłych właściwości zdrowotnych

  • badania na zwierzętach wykazały, że nasiona kolendry obniżają poziom cukru we krwi poprzez promowanie aktywności enzymów odpowiedzialnych za metabolizm glukozy,
  • liście oraz w nasiona wykazują działanie przeciwzapalne – badanie prowadzone na szczurach wskazują, że kolendra może redukować ryzyko stanów zapalnych w obrębie mózgu powiązanych z chorobami neurodegeneracyjnymi, jak choroba Alzheimera,
  • liście oraz w nasiona mają też właściwości przeciwbólowe,
  • badania dowiodły, że kolendra może zmniejszać stany lękowe, a nawet wykazywać efektywność podobną do skuteczności leków przeciwlękowych,
  • w populacjach, w których kolendra jest składnikiem dań, częstość występowania chorób serca jest znacznie niższa niż w krajach, które nie sięgają po kolendrę tak często,
  • według niektórych badań w soku z kolendry zawarte są substancje ułatwiające walkę z groźnym tłuszczem trzewnym,
  • ekstrakt z kolendry, jak wykazało niewielkie badanie, może u chorych na zespół jelita drażliwego (IBS) łagodzić takie objawy jak wzdęcia, bóle brzucha i ogólny dyskomfort trawienny,
  • kolendra jest także ziołem, które usprawnia proces trawienia i zapobiega niestrawności, mdłościom czy zgadze,
  • w nasionach znajduje się błonnik, dzięki czemu ich spożywanie może wpływać pozytywnie na obniżenie poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu, a także podnosić poziom frakcji HDL znanej jako dobry cholesterol,
  • kolendra może ułatwiać przepływ soku trzustkowego i żółci do dwunastnicy,
  • ogranicza stres oksydacyjny – w kolendrze pośród przeciwutleniaczy znajduje się silnie działająca kwercetyna, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami,
  • badacze przypuszczają, że kolendra może mieć właściwości wiążące metale ciężkie i ułatwiające ich wydalanie z organizmu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze