Trwa ładowanie...

Dania azjatyckie – sprawdzone top przepisy na dania orientalne

 Katarzyna Kurek
03.01.2023 16:29
Dania azjatyckie są nie tylko smaczne, ale  też proste w przygotowaniu
Dania azjatyckie są nie tylko smaczne, ale też proste w przygotowaniu (Adobe Stock)

Dania azjatyckie są znane i uwielbiane na całym świecie. Kuchnia orientalna kusi bogactwem smaku i aromatu. Opiera się ona głównie na ryżu, makaronie, mięsie, warzywach oraz owocach morza. Azjatyckie jedzenie jest nie tylko smaczne, ale w większości też proste w przygotowaniu. Które dania warto przygotować samodzielnie?

spis treści

1. Makaron po chińsku z kurczakiem

Makaron to podstawa chińskich dań. Jedną z bardziej charakterystycznych potraw, popularnych w kuchni azjatyckiej jest makaron chow mein, podawany z mięsem lub krewetkami i warzywami. Jak zrobić ten makaron po azjatycku?

Składniki:

Zobacz film: "Azjatycka zupa kokosowa"

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta. Kurczaka kroimy w paski, warzywa drobno siekamy, czosnek przecieramy przez praskę, odmierzamy resztę składników. W miseczce mieszamy sos sojowy, sos rybny, sok z wyciśniętej limonki, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek.

W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na dużym ogniu kurczaka. Dodajemy starty imbir. Po chwili wrzucamy posiekane warzywa. Smażymy i mieszamy, dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy, zalewamy sosem. Smażymy przez chwilę, dodajemy szczyptę sezamu, posypujemy kolendrą. Przekładamy danie z woka na talerze.

2. Przepis na makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu

Z przepisów kuchni azjatyckiej mogą korzystać także wegetarianie. Makaron ryżowy z warzywami jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Można przygotować go zarówno ze świeżych, jak i z mrożonych warzyw. Danie z makaronem ryżowym warto wzbogacić także, dodając np. tofu.

Co więcej, w podobny sposób można przygotować także smażony ryż z warzywami w sosie sojowym.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. W woku smażymy posiekaną cebulę, aż się zarumieni. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli oraz starty czosnek i imbir. Smażymy chwilę, wrzucamy mrożone warzywa. Smażymy zgodnie z czasem określonym na opakowaniu.

W miseczce mieszamy sos sojowy, olej sezamowy, cukier i sok z limonki. Gdy warzywa będą gotowe, do woka wrzucamy makaron. Następnie zalewamy całość sosem i chwilę smażymy. Dodajemy kolendrę. Makaron z warzywami z woka przekładamy na talerze.

3. Wołowina po azjatycku

Wołowina po azjatycku to kolejna potrawa z woka, którą warto wypróbować. Danie można podawać zarówno z makaronem, jak i ryżem. Można skorzystać także z gotowej mrożonki, jeśli nie mamy świeżych warzyw w kuchni. Przepis na chińską wołowinę, można także modyfikować, według własnych preferencji smakowych.

Składniki:

  • 350 g polędwicy wołowej,
  • pół papryki,
  • 3 łyżki pędów bambusa,
  • cebulka dymka wraz ze szczypiorem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • starty imbir,
  • mąka ziemniaczana,
  • pasta z trawy cytrynowej,
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej,
  • sól i pieprz,
  • Na sos: 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego, kilka kropel sosu chilli, łyżka soku z limonki, 2 łyżki cukru brązowego.

Sposób przygotowania:

Wieprzowinę oczyszczamy i kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem mieszamy z mąką ziemniaczaną. Warzywa kroimy na kawałki, cebulę i szczypior siekamy. Imbir i czosnek ścieramy na tarce. Pędy bambusa odsączamy z zalewy. Składniki sosu mieszamy.

Na rozgrzanym woku lub patelni smażymy pokrojoną cebulę, następnie wrzucamy szczypior, czosnek i imbir, paprykę i fasolkę szparagową. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z patelni. Obsmażamy mięso.

Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy do niego warzywa, pędy bambusa i zalewamy przygotowanym sosem azjatyckim. Chwilę smażymy, doprawiamy pastą z trawy cytrynowej.

4. Mapo tofu

Wśród ciekawych przepisów na chińskie jedzenie znajduje się także mapo tofu. Jest to bardzo popularne danie, które wywodzi się z prowincji Syczuan. Ważnym składnikiem dania jest dobrej jakości pasta z fermentowanej czarnej fasoli i chilli. Ten produkt można kupić w większości azjatyckich sklepów z żywnością.

Składniki:

  • 150 g mielonego mięsa,
  • 400 g tofu,
  • posiekana dymka (biała i zielona część),
  • starty imbir,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki chińskiego wina do gotowania Shaoxing,
  • łyżeczka jasnego sosu sojowego,
  • łyżeczka skrobi kukurydzianej,
  • pieprz syczuański,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 300 ml wywaru drobiowego,
  • 3 łyżki pasty z chilli i fermentowanej czarnej fasoli,
  • przyprawa pięć smaków,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażamy białą część dymki. Po chwili starty imbir i czosnek. Chwilę smażymy, dodajemy mięso mielone. Zalewamy wywarem, mieszamy. Po kilku minutach dodajemy wino i sos sojowy. Następnie dodajemy 3 łyżki pasty z chili i fermentowanej czarnej fasoli. Przyprawiamy pieprzem syczuańskim, przyprawą pięć smaków oraz cukrem. Chwilę dusimy.

Następnie dodajemy pokrojone tofu, całość dusimy jeszcze kilka minut, aż sos trochę się zredukuje. Mieszamy łyżkę wody ze skrobią kukurydzianą, zagęszczamy sos. Podajemy z ryżem, posypujemy zieloną częścią drobno pokrojonej dymki.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze