Trwa ładowanie...

Wydłuża życie, chroni przed zawałem i rakiem. Pij codziennie

Avatar placeholder
07.07.2023 11:28
Kawa chroni przed rakiem
Kawa chroni przed rakiem (Getty Images)

Warto zastanowić się nad tym, dlaczego poranna kawa nie jest tak zła, jak mogłoby się wydawać. Ciekawostką jest to, że najnowsze badania naukowe dowodzą, że nie tylko kawa czarna, świeżo mielona ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Również inne jej rodzaje pozytywnie wpływają na organizm.

spis treści

1. Korzystny wpływ na zdrowie

Regularne picie kawy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia takich chorób jak rak, zawał serca, udar mózgu, cukrzyca, a nawet depresja. Kawa dosłownie wydłuża życie - osoby pijące dwie lub trzy filiżanki kawy dziennie mają znacznie mniejsze ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.

Najnowsze badanie, które zostało opublikowane w "European Journal of Preventive Cardiology", potwierdza, że spożywanie kawy może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Naukowcy z Australii, którzy wykorzystali dane z brytyjskiej bazy danych Biobank, a do projektu rekrutowano dorosłych w wieku 40-69 lat.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Celem badania było sprawdzenie powiązań między różnymi rodzajami kawy a ryzykiem śmiertelności z jakiegokolwiek powodu oraz chorobami sercowo-naczyniowymi, takimi jak choroba wieńcowa, zastoinowa niewydolność serca i udar niedokrwienny.

W badaniu wzięło udział 449 563 osób, które zostały poproszone o wypełnienie ankiety dotyczącej tego, jaką kawę i jak często piją. Okres obserwacji wynosił średnio 12,5 roku.

Wyniki ankiety przedstawiały się następująco:

  • 44,1 proc. ankietowanych piło kawę rozpuszczalną,
  • 18,4 proc. ankietowanych piło kawę mieloną,
  • 15,2 proc. ankietowanych piło kawę bezkofeinową,
  • 22,4 proc. osób zadeklarowało, że nie pija kawy.

Podczas analizy ankiet naukowcy wzięli pod uwagę czynniki takie jak otyłość, cukrzyca, palenie tytoniu oraz spożycie kawy i herbaty.

2. Znaczne obniżenie ryzyka zgonu

- W tym dużym badaniu obserwacyjnym kawa mielona, rozpuszczalna i bezkofeinowa wiązały się z równoważnym zmniejszeniem częstości występowania chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z powodu chorób układu krążenia lub z dowolnej przyczyny – powiedział autor badania, profesor Peter Kistler z Baker Heart and Diabetes Research Institute w Melbourne.

Zgodnie z wynikami badania, ryzyko zgonu spadało:

  • w przypadku kawy rozpuszczalnej – o 11 proc.
  • w przypadku kawy bezkofeinowej – o 14 proc.
  • w przypadku kawy mielonej – o 27 proc.

Badanie to nie jest jedynym, które potwierdza korzystny wpływ kawy na zdrowie. W ubiegłym roku naukowcy z Uniwersytetu Chung-Ang przeprowadzili badanie na koreańskiej populacji, sprawdzając, jak wpływa kawa na długość życia i serce.

Jak podaje "Korea Herald", wyniki badań wskazują na to, że "zagrożenie śmiercią ze wszystkich przyczyn spada o 21 procent w przypadku uczestników, którzy pili więcej niż trzy filiżanki kawy dziennie", z kolei ryzyko zgonu z powodu chorób serca zmniejsza się o 42 proc. już w przypadku jednej filiżanki dziennie.

3. Kilka powodów, dla których warto pić kawę

Profesor Kistler zwraca uwagę na fakt, że spożywanie niewielkich do umiarkowanych ilości dowolnego z trzech typów kawy powinno być traktowane jako część zdrowego trybu życia.

"Jedna filiżanka z rana dla przyjemności i zdrowia oraz miła świadomość, że w ciągu dnia wciąż jeszcze można bezpiecznie i zdrowo wypić dwie dodatkowe kawy" – informuje za pośrednictwem mediów społecznościowych kardiolog, dr Michał Chudzik, który przytoczył rezultaty pracy Australijczyków.

Profesor Kistler zastanawia się, co sprawia, że kawa ma tak duży potencjał. Jego zdaniem, kawa to coś więcej niż tylko kofeina.

- Kofeina jest najbardziej znanym składnikiem kawy, ale napój ten zawiera ponad 100 biologicznie aktywnych substancji – wyjaśnia prof. Kistler.

- Jest prawdopodobne, że substancje inne niż kofeina były odpowiedzialne za pozytywne związki obserwowane pomiędzy piciem kawy, chorobami układu krążenia i przeżyciem. Nasze odkrycia wskazują, że nie należy zniechęcać do picia niewielkich ilości kawy wszelkiego rodzaju, ale można się nim cieszyć jako zachowaniem zdrowym dla serca - dodaje.

Badania przeprowadzone na przestrzeni lat dowodzą, że kawa może mieć korzystny wpływ na inne aspekty naszego zdrowia. Może wpływać na metabolizm, ograniczać ryzyko rozwoju cukrzycy i depresji, a nawet chronić przed nowotworami, takimi jak rak wątroby, jelita grubego, piersi czy prostaty.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze