Wygrała z nowotworem. Lekarka zdradza, jakie produkty chroniące przed rakiem ma w kuchni

Odile Fernandez to lekarka rodzinna, a prywatnie – pacjentka onkologiczna, która wygrała walkę z rakiem jajnika w czwartym stadium. Sekrety walki z rakiem zdradza w swojej książce, a wyjątkowymi przepisami dzieli się także w internecie.

Lekarka zdradza, jakie produkty chronią przed nowotworemLekarka zdradza, jakie produkty chronią przed nowotworem
Źródło zdjęć: © Getty Images/Facebook
Karolina Rozmus

Jedzenie przeciwdziałające nowotworom

Nasza dieta składa się z produktów, które mają neutralny wpływ na zdrowie, ale mogą też sprzyjać powstawaniu i rozwojowi nowotworów lub wręcz przeciwnie – działać antynowotworowo.

Te łączą w sobie cechy żywności i leków – nazywamy je żywnością funkcjonalną, która stanowi odzwierciedlenie dalekowschodniego pojmowania jedzenia. W takim rozumieniu żywność jest zarazem lekarstwem.

Żywym dowodem na skuteczność leczenia za pomocą diety jest dr Odile Fernandez, która uznała, że sama chemioterapia to za mało, by wyjść z choroby nowotworowej obronną ręką.

Czosnek na przeziębienie i grypę. Oto jak go stosować prawidłowo

- Rak to choroba, której można zapobiegać, modyfikując naszą żywność i styl życia – powiedziała autorka książki "Moje przepisy antyrakowe".

A jakie trzy produkty o właściwościach nowotworowych poleca dr Odile Fernandez?

Cebula

Cebula to bogactwo witaminy C, która znana jest z silnych właściwości przeciwutleniających. Ale nie tylko – w cebuli znajduje się witamina K, E, A i witaminy z grupy B.

Warzywo wpływa pozytywnie na stan flory jelitowej, aktywuje wydzielanie soku żołądkowego i podnosi odporność, wspierając organizm w walce z patogenami. Szereg badań potwierdza jej pozytywny wpływ na zdrowie. W kontekście nowotworów analizy dowiodły, że spożywanie ok. 7 cebul tygodniowo zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego aż o połowę!

Jak to możliwe? Cebula zawiera jeden z najsilniejszych bioflawonoidów - kwercetynę. Ten roślinny związek hamuje podziały komórkowe i uśmierca komórki rakowe, m.in. w nowotworach piersi, jajnika, płuc, wątroby, prostaty, trzustki i innych.

Kwercetyna działa również przeciwzapalnie i zapobiega tworzeniu się przerzutów – dlatego powinna być istotnym składnikiem nie tylko profilaktyki nowotworowej, ale też pojawiać się regularnie w diecie pacjentów onkologicznych.

Badania wykazały niezwykłe właściwości cebuli i czosnku
Badania wykazały niezwykłe właściwości cebuli i czosnku © Pixabay

Na szczególną uwagę zasługuje czerwona cebula – ona dodatkowo zawiera silny związek przeciwutleniający, obecny we wszystkich ciemnych warzywach i owocach – antocyjany. Wzmagają one oczyszczające właściwości cząsteczek kwercetyny.

Brokuł

Jedno z badań prowadzonych na Uniwersytecie w Heidelbergu wykazało, że połączenie dwóch substancji – kwercetyny i sulforafanu daje spektakularne efekty związane z leczeniem raka trzustki. Sulforafan jest z kolei składnikiem brokułów. Warto więc po nie sięgać jak najczęściej.

Podobnie jak kapusta, kalafior, rzepa, a także wszystkie inne warzywa z rodziny kapustnych (krzyżowych) zawierają glukozynolany. Co ciekawe, te substancje są naturalnymi pestycydami – chronią roślinę przed atakiem insektów.

Ale przede wszystkim badania wykazały ich zdolności antynowotworowe – glukozynolany mogą chronić przed takimi chorobami jak rak jelita grubego, nowotwory piersi, narządu rodnego oraz rak prostaty.

Pobudzają one układ odpornościowy do zwalczania komórek nowotworowych, a w kontekście raka piersi – regulują również poziom estrogenów.

Warzywa krzyżowe są też źródłem przeciwutleniaczy – witaminy C, beta-karotenu, selenu i witaminy E. One również wpływają na właściwości antyrakowe tej grupy warzyw.

Jedno z badań nad tymi warzywami wykazało, że kobiety spożywające regularnie warzywa krzyżowe są aż o 65 proc. mniej narażone na zachorowanie na raka piersi.

Czosnek

Podobnie jak cebula, czosnek zawiera duże dawki kwercetyny. Badacze wykazali, że regularne spożywanie czosnku może zmniejszać ryzyko raka okrężnicy aż o ¼ w porównaniu do osób, które czosnku nie spożywają.

Poza kwercetyną w czosnku jest jeszcze allina. To olejek eteryczny odpowiedzialny za specyficzny i intensywny zapach. Alliina przekształcana jest w allicynę, która działa antynowotworowo. Jak aktywować ten proces? Wystarczy posiekać lub zmiażdżyć ząbek czosnku i odstawić na 10 minut.

Regularne spożywanie czosnku pokazuje w badaniach mniejsze ryzyko zachorowania na szereg nowotworów – żołądka, trzustki, przełyku, a nawet płuc. Kobiety, które jadają czosnek, mają o połowę mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi niż te, które za czosnkiem nie przepadają!

Ile czosnku trzeba jeść? Około 10 g, czyli 1-2 ząbki dziennie wystarczą, by zminimalizować ryzyko namnażania się jakichkolwiek komórek nowotworowych w organizmie. Co więcej, czosnek ułatwia usuwanie toksyn i innych potencjalnie szkodliwych substancji z organizmu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka