Trwa ładowanie...

Wykańcza jelita. UE w końcu go zakazała

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 05.09.2022 22:36
Niebezpieczny związek jest m.in. w gotowych sosach
Niebezpieczny związek jest m.in. w gotowych sosach (Getty Images)

Jest w lodach, ciastkach, pączkach i gotowych sosach. Ten popularny dodatek do żywności jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia, ale robiąc zakupy często nawet nie zwracamy uwagi na to, że znajduje się w składzie wybieranych przez nas produktów.

Od 7 sierpnia 2022 nie można stosować dwutlenku tytanu do produkcji żywności, ani wprowadzać do obrotu żywności zawierającej tę substancję we wszystkich krajach Unii Europejskiej, dlatego już niedługo E171 zniknie z obrotu. Eksperci alarmują, żeby czytać etykiety, dzięki czemu unikniemy poważnych konsekwencji zdrowotnych - składnik może bowiem znajdować się w żywności już wyprodukowanej.

spis treści

1. Niebezpieczny dwutlenek tytanu

Dwutlenek tytanu to barwnik spożywczy o symbolu E171. Szkodliwe działanie dla zdrowia potwierdzają kolejne badania. Wyniki amerykańskich analiz, które pojawiły się na łamach "NanoImpact" wskazują wyraźnie, że jest on bardzo szkodliwy dla jelit i może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń.

Zobacz film: "Barwniki spożywcze"
Dwutlenek tytanu jest m.in. w ciastkach
Dwutlenek tytanu jest m.in. w ciastkach (Getty Images)

Według naukowców, dwutlenek tytanu szkodzi mikrokosmkom jelitowym, które odpowiadają za wchłanianie substancji odżywczych dostarczanych do organizmu. Przez to zdolność do wchłaniania tych substancji (zwłaszcza kwasów tłuszczowych, cynku i żelaza) była dużo mniejsza.

Słabsza była też chroniąca przed zakażeniem bariera jelitowa, metabolizm uległ spowolnieniu, a oznaki stanu zapalnego nasiliły się. Warto pamiętać, że uszkodzenia jelit mogą prowadzić nawet do nowotworu.

Wcześniejsze badania dotyczące dwutlenku tytanu wskazywały na jego szkodliwy wpływ na układ rozrodczy oraz możliwość uszkodzenia ludzkiego DNA.

2. Zakazany w Unii Europejskiej

We Francji już w 2020 roku zakazano dodawania do żywności dwutlenku tytanu. Tym wzorem poszły inne państwa. Od 7 sierpnia 2022 nie będzie można stosować dwutlenku tytanu do produkcji żywności, ani wprowadzać do obrotu żywności zawierającej tę substancję we wszystkich krajach Unii Europejskiej.

"Oznacza to, że po dniu 7 sierpnia 2022 r. nie można będzie dokonać przywozu na teren Unii Europejskiej dwutlenku tytanu, a także żywności zawierającej dwutlenek tytanu z państw trzecich, nawet jeżeli żywność ta została wyprodukowana w czasie okresu przejściowego" - informuje Główny Inspoktorat Sanitarny.

W 2012 roku naukowcy z Arizona State University przebadali 89 popularnych produktów spożywczych, w tym gumę do żucia, ciastka i majonez. Wszędzie wykryli dwutlenek tytanu. Trzy lata później specjalizująca się w amerykańskiej odmianie pączków firma Dunkin' Donuts zaprzestała stosowania cukru pudru z nanocząsteczkami tego związku pod naciskiem organizacji As You Sow promującej odpowiedzialny biznes.

W Polsce do niedawna produkty z dwutlenkiem tytanu dostępne były w każdym sklepie. Substancja znajdowała się bowiem w wielu gumach do żucia, cukierkach, lodach, ciastkach i pączkach. Zawierały go też gotowe sosy, produkty w proszku czy śmietanki do kawy. Od 7 sierpnia produkty z dodatkiem tego barwnika (ani sam barwnik) nie będzie mógł być oferowane do sprzedaży, ani stosowany do produkcji np. wyrobów cukierniczych.

"Żywność znajdująca się w obrocie nie może być niebezpieczna dla zdrowia i życia człowieka, a odpowiedzialność za jej bezpieczeństwo ponosi producent lub podmiot wprowadzający ją do obrotu. Wynika to z art. 14 i 17 rozporządzenia (WE) nr 178/2002" - uzasadnia GIS.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze