3 z 6"Śmieciowe" jedzenie to sprzymierzeniec nowotworów
Przetworzona żywność ilości soli, cukrów prostych i nasyconych tłuszczy, mają bezpośrednie działanie kancerogenne na może być bezpośrednią jak i pośrednią przyczyna nowotworu jelita grubego.
Skład takich produktów, m.in. konserwanty, duże komórki jelit.
- To puste kalorie, które nie dostarczają organizmowi wartości odżywczych, a mogą mu poważnie zaszkodzić, zaburzając równowagę mikroflory jelitowej, czego konsekwencją jest rozwój nowotworu - tłumaczył w rozmowie z WP abcZdrowie dr n.med. Przemysław Zając z oddziału gastroenterologii szpitala wojskowego w Lublinie.
Ponadto wysokoprzetworzone jedzenie, jak fastfoody, słodycze i słodzone napoje czy przetwory mięsne prowadzą m.in. do nadwagi i otyłości, a te należą do czynników ryzyka raka jelita grubego.
Dr Zając tłumaczy, że skład takich produktów, m.in. konserwanty, duże ilości soli, cukrów prostych i nasyconych tłuszczy, a także nadmiar selenu w diecie mają bezpośrednie działanie kancerogenne na komórki jelit.