Wymiata trójglicerydy z krwi. Wzmacnia trzustkę i serce

Podwyższone trójglicerydy, choć nie dają żadnych objawów, to mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Jak mówią badacze, są "krytycznym czynnikiem ryzyka chorób przewlekłych". Jak zapobiec problemowi? Nowe badanie wskazuje pewne rozwiązanie.

Zbija trójglicerydy. Wystarczy jedna zmiana w diecieZbija trójglicerydy. Wystarczy jedna zmiana w diecie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Wysokie trójglicerydy a dieta śródziemnomorska

Badacze na łamach "Nutrients" wskazują, że wysoki poziom trójglicerydów u kobiet w wieku rozrodczym jest często bagatelizowanym problemem.

"Przeprowadzono badania dotyczące interwencji dietetycznych identyfikujące kluczowe pokarmy/grupy żywności, które zmniejszają poziom trójglicerydów" - piszą naukowcy we wstępie.

Korzystając z danych z Narodowego Badania Żywienia i Aktywności Fizycznej (NNPAS) z lat 2011–2012, wytypowano grupę 606 kobiet. Średnia wieku wynosiła 36 lat, uczestniczki miały BMI w wysokości 27. U każdej z kobiet włączonych do badania żywność przetworzona stanowiła 71 proc. dziennych posiłków, a 24 proc. to minimalnie lub nieprzetworzone posiłki.

Uważaj na te produkty. Podwyższają poziom cholesterolu

Ryby w diecie sprzyjają obniżaniu trójglicerydów
Ryby w diecie sprzyjają obniżaniu trójglicerydów © Pixabay

Naukowcy wprowadzili sześć różnych scenariuszy żywienia, żeby sprawdzić, który z nich przyniesie korzyści w związku z trójglicerydami. W pierwszym scenariuszu ograniczenie spożycia przetworzonej żywności poprzez zmniejszenie spożycia kalorii, alkoholu, wolnych cukrów, cukrów dodanych i soli o 50 proc. spowodowało redukcję trójglicerydów o 0,2 proc.

W drugim scenariuszu nastąpiło zauważalne ograniczenie żywności UPF, którą zastąpiono żywnością minimalnie lub nieprzetworzoną tak, by stanowiła 75 proc. posiłków. Poziom witaminy A, B12 i kwasów omega-3 wzrósł o 12 proc. w tym modelu.

Natomiast w trzecim scenariuszu poziom trójglicerydów obniżył się o 9,9 proc. dzięki zmniejszeniu spożycia przetworzonej żywności o 50 proc. i zwiększeniu spożycia długołańcuchowych kwasów omega-3 o 1800 mg/dzień. Był to najlepszy spośród wszystkich wynik.

Według badaczy ryby, orzechy, owoce i warzywa w diecie działają synergistycznie, obniżając poziom trójglicerydów aż o 8,2 proc., podczas gdy spożywanie samych ryb o wysokiej zawartości omega-3 obniża poziom trójglicerydów o niemal 10 proc. Wysokie spożycie wspomnianych produktów odpowiada uznawanej od lat za najzdrowszą diecie śródziemnomorskiej.

Zwiększa ryzyko cukrzycy i chorób serca

Według szacunków w Polsce nawet 60 proc. dorosłej populacji boryka się z dyslipidemią, czyli nieprawidłowym stężeniem tłuszczów pod postacią cholesterolu czy właśnie trójglicerydów. Obok hipercholesterolemii hipertrójglicerydemia jest najczęstszym zaburzeniem lipidowym.

W przypadku kobiet w wieku rozrodczym, jak zwracają uwagę badacze, dyslipidemia może zwiększać ryzyko niepłodności, w ciąży - ryzyko cukrzycy ciążowej, u pozostałych kobiet zwiększać ryzyko zaburzeń kardiometabolicznych czy cukrzycy typu 2. Może też zwiększać ryzyko ostrego zapalenia trzustki, wreszcie rozwoju chorób serca.

"Najbardziej idealnym i potencjalnie wykonalnym scenariuszem może być ograniczenie o połowę przetworzonej żywności i zwiększenie spożycia owoców (150–225 g/d), warzyw (150–225 g/d), orzechów (20–30 g/d) i ryb ( 40–80 g/d)" - radzą badacze.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka