Trwa ładowanie...

Wyniszcza mózg. Zwiększa ryzyko demencji i choroby Alzheimera

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 22.07.2023 14:31
Takiej żywności lepiej unikać, może prowadzić uszkodzić mózg
Takiej żywności lepiej unikać, może prowadzić uszkodzić mózg (Getty Images)

Badania przeprowadzone przez amerykańskich neurologów dostarczają niezbitych dowodów na to, że produkty określane jako UPF (ultraprzetworzone) mają szkodliwy wpływ na mózg i mogą zwiększać ryzyko wystąpienia otępienia. Naukowcy alarmują, że tego typu żywność może zawierać dodatki szkodliwe dla układu nerwowego.

spis treści

1. Produkty szkodliwe dla mózgu

W prestiżowym czasopiśmie "Neurology" opublikowano wyniki badania, które trwało dziesięć lat. Badanie obejmowało ponad 72 tysiące osób, których dane pochodziły z brytyjskiej medycznej bazy Biobank. Wśród nich 518 osób zachorowało na demencję. U 287 z nich rozwinęła się choroba Alzheimera, a u 119 otępienie naczyniowe.

Naukowcy na podstawie kwestionariuszy dotyczących diety wypełnionych przez uczestników badania mogli ocenić rolę ultraprzetworzonej żywności (ang. ultra processed food, UPF, żywność wysokoprzetworzona) w rozwoju choroby neurodegeneracyjnej.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Do klasyfikacji żywności użyli systemu NOVA, który dzieli żywność na cztery kategorie:

  • nieprzetworzona lub przetworzona minimalnie,

  • przetworzone dodatki tj. olej, cukier, sól, poddawane takim procesom jak rafinacja, tłoczenie czy suszenie,

  • przetworzona – produkty puszkowane, wędzone mięso i ryby, sery czy pieczywo,

  • ultraprzetworzona (wysokoprzetworzona) – to m.in. chipsy, napoje gazowane, fast food czy dania instant, które zawierają barwniki, konserwanty, aromaty, często też powstają z wykorzystaniem produktów wymagających wieloetapowego przetworzenia, jak np. syrop glukozowo-fruktozowy, białka serwatkowe.

Badanie przeprowadzone na grupie osób, które odżywiają się najzdrowiej, wykazało, że ultraprzetworzona żywność (UPF) stanowiła jedynie dziewięć procent ich codziennego spożycia, co przekłada się na około 225 gramów. Z drugiej strony, istniała grupa osób, dla których UPF stanowiła aż 28 procent ich diety, co oznacza około 814 gramów dziennie. Głównymi składnikami tej części diety były słodzone napoje, słodycze i ultraprzetworzone produkty mleczne.

"Każdy dziesięcioprocentowy wzrost dziennego spożycia ultraprzetworzonej żywności oznacza, że ryzyko demencji wzrasta o 25 proc." - informują naukowcy na łamach "Neurology".

2. Dieta może też zmniejszać ryzyko demencji

Dr Huiping Li z Uniwersytetu Medycznego w Tianjin w Chinach, autor badania, komentuje te wyniki, mówiąc, że ultraprzetworzona żywność może być wygodna i smaczna, ale obniża jakość diety. Dodaje również, że te produkty spożywcze mogą zawierać dodatki do żywności lub cząsteczki plastiku pochodzące z opakowań czy powstające podczas podgrzewania. Każdy z nich, jak wykazano w innych badaniach, ma negatywny wpływ na procesy myślowe i zdolności zapamiętywania.

Jednak to nie jest jedyny dowód na niebezpieczeństwa związane z tzw. zachodnim modelem żywienia. Brazylijskie badanie opublikowane niedawno w "JAMA Neurology" dowiodło, że u osób, w których diecie 20 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego pochodzi z żywności UPF, występuje o 28 proc. wyższe ryzyko spadku funkcji poznawczych.

Wiele innych badań przeprowadzonych na przestrzeni lat zwraca uwagę na powiązania tego typu produktów spożywczych z otyłością, chorobami układu krążenia, cukrzycą, nowotworami i wyższym ryzykiem przedwczesnego zgonu.

- Zwiększenie nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności o zaledwie 50 gramów dziennie, co odpowiada połowie jabłka, porcji kukurydzy lub misce płatków zbożowych z otrębami, przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości UPF o 50 gramów dziennie, odpowiadającemu tabliczce czekolady lub porcji paluszków rybnych, wiąże się z o trzy procent mniejszym ryzykiem demencji – mówi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze