Wyniszcza serce jak alkohol. Lepiej w ogóle nie pić

Ten napój działa na serce równie destrukcyjnie jak alkohol. Badania opublikowane w czasopiśmie "Frontiers in Public Health" dostarczają nowych informacji na temat związku między spożyciem cukru a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Wyniki sugerują, że nie tylko ilość spożywanego cukru, ale również jego źródło odgrywa kluczową rolę w zdrowiu serca.

Napój działa na serce jak alkohol. Zwiększa ryzyko wielu chorób sercowo-naczyniowychNapój działa na serce jak alkohol. Zwiększa ryzyko wielu chorób sercowo-naczyniowych
Źródło zdjęć: © Getty Images

Obszerne badanie

Badanie objęło 69 705 uczestników w wieku od 45 do 83 lat. Analiza miała na celu zbadanie związku między spożyciem cukru a ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Wykluczono osoby cierpiące na cukrzycę, nowotwory lub choroby sercowo-naczyniowe na początku badania, aby lepiej zrozumieć wpływ cukru na zdrowie.

Dane dotyczące diety uczestników zebrano w 1997 roku i ponownie w 2009 roku, uwzględniając trzy główne źródła dodanego cukru:

  • Słodycze: ciasta, lody, słodkie wypieki.

  • Dodatki do żywności: cukier stołowy i miód.

  • Słodzone napoje: napoje gazowane i owocowe (z wyjątkiem soków owocowych).

Erytrytol. Najzdrowszy zamiennik dla cukru

Naukowcy śledzili uczestników aż do końca 2019 roku, analizując przypadki takich chorób jak udar niedokrwienny, zawał serca, niewydolność serca, migotanie przedsionków i tętniak aorty brzusznej.

Słodzone napoje niszczą serce

Ryzyko udaru niedokrwiennego, zawału serca, niewydolności serca, zwężenia zastawki aortalnej i migotania przedsionków było najniższe w grupie z umiarkowanym spożyciem cukru. Natomiast wysokie spożycie było związane z 34 proc. wyższym ryzykiem tętniaka aorty brzusznej.

Słodzone napoje miały największy negatywny wpływ na zdrowie serca, zwiększając ryzyko takich schorzeń jak udar niedokrwienny, niewydolność serca i migotanie przedsionków. Naukowcy zaznaczają, że regularne spożycie np. energetyków niszczy serce jak alkohol.

Szkodliwość cukru zależy od źródła

Autorka badania, Suzzane Janzi, zwróciła uwagę na znaczenie kulturowego kontekstu spożycia cukru. W Szwecji tradycja "fika" - spotkań przy kawie i słodkich przekąskach - jest ważnym elementem życia społecznego. Takie interakcje społeczne mogą pozytywnie wpływać na zdrowie serca. Z kolei osoby unikające słodyczy mogły to robić z powodu istniejących problemów zdrowotnych, co mogło wpłynąć na wyniki badania.

Badanie wskazuje, że spożycie cukru nie musi być całkowicie eliminowane dla zachowania zdrowia serca. Umiarkowane ilości, w zależności od źródła cukru, mogą być neutralne lub nawet korzystne. Jednak kluczowe jest ograniczenie spożycia słodzonych napojów, które wiążą się z największym ryzykiem.

Naukowcy zauważyli, że ich badanie ma pewne ograniczenia, takie jak samodzielne raportowanie diety przez uczestników, co może wprowadzać błędy. Dodatkowo badanie miało charakter obserwacyjny, więc nie można było jednoznacznie ustalić przyczynowości.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Frontiers in Public Health

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka