Wypróbuj przepis na seitan – wegetariański przysmak buddyjskich mnichów
Seitan nazywany również ''mięsem Buddy'' to znany od setek lat przysmak o wielu zdrowych właściwościach. Koniecznie sprawdź prosty przepis na sekret buddyjskich mnichów
Żeby przygotować seitan, będziemy potrzebowali tylko wody i mąki. Proporcje składników powinny być tak dobrane, żeby masa miała konsystencję podobną do ciasta na chleb. Wyrobioną masę zanurzamy w wodzie na 45 minut. Po upływie tego czasu nie wyjmujemy jej z pojemnika z wodą tylko delikatnie ugniatamy palcami, żeby wyeliminować skrobię. Kiedy woda zrobi się biała, dolewamy świeżą i znowu ugniatamy ciasto. Czynność powtarzamy, aż woda w naczyniu stanie się klarowna. Ciasto możemy zwinąć w wałek lub podzielić na kawałki w kształcie placków. Masę gotujemy przez godzinę w bulionie z dodatkiem przypraw, dzięki czemu nabierze bardziej wyrazistego smaku.
Seitan warto przyprawić ulubionym ziołami albo sosem czosnkowym lub sojowym. Potrawa może być podawana w panierce w formie kotletów. Danie świetnie sprawdzi się w kuchni jako dodatek do gulaszu, curry, makaronu czy kaszy.
Seitan jest niskokaloryczną i lekkostrawną potrawą o dużej zawartości białka, niezbędnego do prawidłowej budowy naszych kości i zębów. Nie znajdziemy w nim dużo węglowodanów, więc śmiało mogą po niego sięgać diabetycy oraz osoby będące na diecie odchudzającej. Dzięki zawartości witamin z grupy B i lecytyny spożywanie ''mięsa Buddy'' pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Potrawa ta zawiera również cenny dla naszego organizmu selen, który obniża stres oksydacyjny, zmniejsza ryzyko chorób serca i rozwoju nowotworów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl