Wyrzuć z diety dwa składniki. Lekarz zapewnia, że będziesz żyć dłużej
Ekspert od długowieczności, lekarz z wieloletnim doświadczeniem i autor książek wyjaśnia, w jaki sposób zdrowe odżywianie wpływa na długość naszego życia. Jego zdaniem eliminacja dwóch powszechnych składników może być kluczem do życia w zdrowiu przez dekady.
1. Zdrowe odżywianie kluczem do długiego życia
Dr Mark Hyman to 64-letni amerykański lekarz, a także autor wielu książek na temat zdrowego odżywiania i długiego życia, w tym najnowszej pt. "Young Forever. Cookbook". We wcześniejszych latach napisał również
"Żywność, czyli co tak naprawdę można jeść. Kompleksowy przewodnik zdrowego odżywiania według współczesnych badań naukowych", "Dieta pegańska - idealne połączenie paleo i weganizmu. Dieta, która pomoże ci usunąć stany zapalne, zrzucić zbędne kilogramy i... żyć w stylu eko" czy "Koniec z cukrzycą i otyłością!". Lekarz jest również autorem diety opracowanej specjalnie dla Hillary i Billa Clintonów.
The perfect diet isn't always enough – sometimes we need a little help from supplements to feel our very best.
— Mark Hyman, M.D. (@drmarkhyman) July 19, 2024
On today’s episode of The Doctor’s Farmacy, I’m giving you the ultimate supplement stack to complement your wellness routine so you can live better. We’ll cover the…
Dr Hyman szerszemu gronu odbiorców dał się poznać jako zwolennik zdrowego stylu odżywiania jako sposobu na długowieczność. To jeden z trzech, obok aktywności fizycznej i radzenia sobie ze stresem, filarów życia wolnego od chorób.
2. Wyrzuć z diety. Generują stany zapalne
W opublikowanej niedawno książce The "Young Forever Cookbook" dr Hyman zdradza, że, aby wydłużyć życie, wystarczy wyeliminować z diety dwie grupy produktów. Choć w teorii wydaje się to proste, to w praktyce wcale takie nie jest, mimo zapewnień dra Hymana. Chodzi bowiem o cukier i skrobię.
"Wiemy doskonale, że są szkodliwe dla organizmu, zatem trzeba je zastąpić zdrowymi produktami zawierającymi cenne składniki odżywcze. To nie jest trudne. Skrobia to rodzaj węglowodanów, które występują w białym pieczywie, białym makaronie i ryżu, a także ciastach. Ich nadmierne spożywanie na co dzień może prowadzić do insulinooporności, a także powodować stany zapalne" - podkreślił lekarz.
Te dwa rodzaje węglowodanów znajdują się w dużej ilości w żywności wysokoprzetworzonej, która również znalazła się na liście produktów zakazanych dra Hymana. Badania wskazują, że bogata w cukier, sól, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans oraz konserwanty żywność UPF (ang. ultraprocessed food) sprzyja otyłości, może zwiększać ryzyko nowotworów i innych schorzeń cywilizacyjnych. Badacze dowiedli również, że dominująca w diecie żywność UPF może aż o 14 proc. zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci.
Co w zamian? Recepta lekarza jest prosta - warzywa i owoce w dużej ilości. Są bogate w fitoskładniki, jak polifenole, które chronią przed stresem oksydacyjnym i mogą zapobiegać rozwojowi chorób serca, schorzeń neurodegeneracyjnych czy wspomnianych już chorób nowotworowych.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl