Trwa ładowanie...

Wyrzucasz? Nie wiesz, co tracisz. Wsparcie dla jelit, nerek, wątroby

Avatar placeholder
25.06.2024 14:00
Idealny nie tylko na upały. Miąższ to dopiero początek
Idealny nie tylko na upały. Miąższ to dopiero początek (Getty Images)

W czasie upałów arbuz to jeden z najlepszych sposobów na skuteczne nawodnienie organizmu. Do tego jest niezwykle zdrowy i ma mało kalorii. Wbrew pozorom to nie jego soczysty miąższ jest tu jednak kluczowy. Sekret tkwi w pestkach, dlatego nie warto ich wyrzucać.

spis treści

1. Arbuz nie tylko upały

Owoce to świetny pomysł na ugaszenie pragnienia w upalne dni i skuteczne nawodnienie organizmu. Pod tym względem jednym z najlepszych wyborów będzie arbuz, znany z soczystego czerwonego miąższu.

Arbuz to jeden z najchętniej kupowanych latem owoców i bomba przeciwutleniaczy. Jest lekki, świetnie orzeźwia i ma bardzo mało kalorii. Ponadto, zawiera witaminę C i witaminy z grupy B, a także cenne mikroelementy - potas, magnez, wapń, miedź.

Ponadto zawiera likopen, który wspomaga profilaktykę nowotworów, a także chorób sercowo-naczyniowych .

Zobacz film: "Czy można połykać pestki z arbuza?"
Arbuz świetnie nawadnia
Arbuz świetnie nawadnia (Getty Images)

Na tym jednak jego zalety się nie kończą. W większości składa się z wody, więc jest idealną opcją dla osób, które się odchudzają. Dodatkowo świetnie nawadnia.

2. Pestki lepsze niż miąższ

Dla zdrowia kluczowe są jednak pestki arbuza, których z reguły się pozbywamy. Tymczasem mają do zaoferowania znacznie więcej niż miąższ. Mają one działanie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne, a nawet przeciwbólowe. Wspierają nerki i regenerację wątroby.

Pestki arbuza to świetne źródło białka, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Z kolei witaminy z grupy B wspierają pracę układu nerwowego, podobnie jak tryptofan, który także znajdziemy w pestkach.

Obfitują one również w przeciwutleniacze, które pomagają neutralizować wolne rodniki mogące powodować uszkodzenia komórek i przyczyniać się do rozwoju raka.Zawierają też argininę wspomagającą profilaktykę chorób układu krążenia (przeciwdziała zaburzeniom rytmu serca i nadciśnieniu tętniczemu). Przyspiesza też regenerację po wysiłku fizycznym.

Błonnik zawarty w pestkach arbuza może natomiast wspomagać zdrowie jelit. Jest to istotne dla zapobiegania nowotworom jelita grubego.

Pestki arbuza można m.in. prażyć i piec, a potem dodawać do zup, sałatek czy traktować jako przekąskę.

Nie należy jednak przesadzać z ilością, bo w nadmiarze mogą spowodować dolegliwości żołądkowe w postaci bólu brzucha, wzdęć czy zaparć.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze