Trwa ładowanie...

Wystarczy dodać do kawy. Przyspieszy metabolizm i pomoże schudnąć

Avatar placeholder
09.04.2023 23:31
Taka kawa pomoże schudnąć
Taka kawa pomoże schudnąć (Getty Images)

Kawa z chilli - nowy trend w diecie czy kolejny mit? Wiele osób słyszało o właściwościach przyspieszających metabolizm, które przypisuje się kofeinie i ostrej papryce. Jednak czy napój, który łączy w sobie te dwa składniki, rzeczywiście pomaga w odchudzaniu?

spis treści

1. Kawa z chilli to napój z tradycją

Połączenie kawy i chilli może wydawać się dziwne, ale jest to popularny napój od wielu lat, ceniony nie tylko za oryginalny smak, ale również za wiele korzystnych właściwości.

Dzięki kapsaicynie zawartej w chilli, napój może pomóc w poprawie odporności organizmu i pozytywnie wpłynąć na drogi oddechowe. Okazuje się, że ostra papryczka działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, dzięki czemu może pomóc w zwalczaniu niektórych bakterii i wirusów, takich jak np. Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna m.in. za zapalenie błony śluzowej żołądka, chorobę wrzodową oraz nowotwory żołądka - zwłaszcza chłoniaki.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Ponadto niektóre badania potwierdzają, że kofeina występująca w kawie, może przyspieszać metabolizm i tym samym pomagać w spalaniu tłuszczu. Podobnie działa kapsaicyna, składnik występujący w chilli, który również ma właściwości przyspieszające metabolizm. Kapsaicyna może bowiem pomóc w regulacji trawienia i zapobieganiu zaparciom.

Oprócz chilli świetnie sprawdzi się także imbir oraz cynamon, które także podkręcają metabolizm i wspomagają spalanie tłuszczu. Kawa zyskuje nie tylko na ciekawym aromacie, ale i smaku. Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, unikaj natomiast picia tego napoju w towarzystwie śmietanki, cukru i innych kalorycznych dodatków.

2. Kto nie powinien pić kawy z chilli?

Kawy z chilli powinny unikać osoby cierpiące na choroby układu trawiennego, ponieważ pikantne przyprawy mogą podrażniać delikatne błony śluzowe przewodu pokarmowego, powodować nasilenie się dolegliwości, takich jak:

  • zgaga,
  • refluks żołądkowo-przełykowy,
  • wrzody żołądka.

Taki napój może także uczulać. Na początku warto stopniowo przyzwyczajać organizm i obserwować, jak zareaguje na tę ostrą przyprawę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze