Wystarczy łyżka dziennie, by zadbać o serce. Poprawia też libido i zadba o cerę
Olej z wiesiołka ma mnóstwo właściwości zdrowotnych i pomaga uporać się z wieloma dolegliwościami, a mimo to nie cieszy się specjalną popularnością. Istnieje kilka powodów, dla których warto każdego dnia spożywać łyżkę tego specyfiku.
1. Specyfik znany od dawna
Przede wszystkim olej z wiesiołka jest bogatym źródłem kwasu tłuszczowego omega-6, a dokładniej kwasu gamma-linolenowego (GLA). Działa on przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
W przeszłości wiesiołek był wykorzystywany w medycynie ludowej jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe, bóle gardła oraz środek wspomagający leczenie ran. Dziś wiadomo, że jego właściwości są znacznie potężniejsze.
Olej z wiesiołka może pomagać w redukcji stanów zapalnych w organizmie, co z kolei może przynieść szczególne korzyści osobom zmagającymi się z chorobami przewlekłymi, jak reumatoidalne zapalenie stawów. Specyfik działa również przeciwbólowo.
2. Olej z wiesiołka na wiele dolegliwości
Niektóre badania sugerują, że spożywanie oleju z wiesiołka może pomóc w łagodzeniu objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego u kobiet. Ponadto przynosi też ulgę w bólu brzucha, łagodzi zmęczenie i tkliwość piersi.
Środek może też przyczynić się do złagodzenia obfitości krwawienia podczas miesiączki i korzystnie wpłynąć na nastrój. Sprawdzi się także w radzeniu sobie z objawami menopauzy - poprawia libido i zmniejsza uderzenia gorąca.
Kwas gamma-linolenowy wpływa korzystnie na poziom cholesterolu, co przekłada się na zdrowie serca. Pomaga też regulować ciśnienie krwi oraz wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.
Olej z wiesiołka można także stosować zewnętrznie. Nakładany miejscowo przyspiesza gojenie ran, łagodzi problemy skórne i przynosi ulgę suchej skórze - poprawia jej nawilżenie oraz jędrność.
Z kolei środek nakładany na skórę głowy zmniejszy problemy z wypadaniem włosów, odżywi je i wzmocni.
3. Wystarczy łyżka dziennie
Olej z wiesiołka warto spożywać każdego dnia, najlepiej przed pierwszym posiłkiem. Suplementacja powinna być stosowana z umiarem, wystarczy jedna łyżka stołowa.
Należy jednak unikać obróbki termicznej, by olej z wiesiołka nie utracił swoich właściwości zdrowotnych.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl