Wystarczy szczypta. Cztery przyprawy, które zbijają ciśnienie krwi
Nadciśnienie to znak naszych czasów – siedzący tryb życia, nadużywanie alkoholu, brak aktywności fizycznej i wreszcie przetworzona żywność, obfitująca w tłuszcze nasycone oraz sód. To właśnie on króluje w naszych potrawach i nie bez powodu nazywany jest cichym zabójcą lub białą śmiercią. Jest na to remedium – wystarczy wyrzucić solniczkę, a w miejsce soli wstawić przyprawy.
1. Dieta a zdrowie serca
Prof. Piotr Jankowski z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Gerontokardiologii w Warszawie przyznaje, że grzechy dietetyczne pacjenta kardiologicznego w Polsce to przede wszystkim nadwyżka kalorii oraz żywność niskiej jakości, to jest produkty wysokoprzetworzone oraz pochodzenia zwierzęcego. Trzecim grzechem głównym jest sól w diecie Polaka – może powodować rozwój niektórych nowotworów, np. żołądka, osteoporozy, otyłości, chorób nerek i wreszcie nadciśnienia.
- Spożycie soli w Polsce jest za wysokie, to jedna z przyczyn rozpowszechnienia nadciśnienia tętniczego w kraju. Niełatwo znaleźć Polaka, którego dieta w odniesieniu do spożycia soli, mieściłaby się w zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia – mówi ekspert w rozmowie z WP abcZdrowie.
- By nie przekroczyć spożycia soli, jakie zaleca WHO oraz towarzystwa naukowe – czyli ok. 5 g na dobę – solniczkę z domu należałoby wyrzucić na dobre. Do tego nie tylko nie należy dosalać żadnych potraw, ale również trzeba wyeliminować z diety produkty konserwowane solą – dodaje ekspert.
A jak ją zastąpić?
2. Idealnie zastępują sól i chronią przed nadciśnieniem
Odpowiedź jest prosta: wystarczy mocniej przyprawiać nasze dania, które imitują smak soli, ale nie zawierają sodu.
2.1. Wodorosty
Pewien typ wodorostów o nazwie dulse, który można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, to bogactwo charakterystycznego smaku, typowego dla soli. Jednak w przeciwieństwie do niej nie zawierają sodu, za to mają całkiem sporo jodu i wapnia.
Jedno z badań opublikowanych w "Marine Drugs" wskazuje, że morskie wodorosty to także źródło takich składników jak: rozpuszczalny błonnik pokarmowy, peptydy, florotaniny i minerały. Te, zdaniem naukowców, mogą wpływać pozytywnie na układ krążenia.
2.2. Czosnek granulowany
Przyprawa, po którą sięgamy tylko wówczas, kiedy nie mamy pod ręką świeżych ząbków. I choć jego działanie obniżające ciśnienie krwi nie jest tak silne jak działanie świeżego czosnku, to ten w postaci granulowanej świetnie zastępuje sól.
Jedna łyżeczka tej przyprawy to też zaledwie 1,86 mg sodu, podczas gdy taka sama ilość kuchennej soli to aż 2360 mg sodu.
2.3. Kurkuma
Główną cechą kurkumy jest to, że może zwiększać przyswajalność mikroelementów z innych produktów – np. jeśli jemy sos pomidorowy bogaty w cenny dla serca potas, warto do niego dodać kurkumę.
Co więcej, ma działanie przeciwzapalne, więc może chronić organizm, w tym układ sercowo-naczyniowy przed uszkodzeniami powodowanymi stanami zapalnymi.
2.4. Wędzona papryka
W ramach profilaktyki chorób serca podstawowym działaniem jest wykluczenie produktów niezdrowych – wysokoprzetworzonych, fast foodów oraz słonych przekąsek, ale też smażonych produktów.
Jeśli tęsknimy za ich smakiem, warto mieć pod ręką aromatyczną wędzoną paprykę. Ta przyprawa dodatkowo również ma potencjał niwelowania stanów zapalnych w organizmie, a także regulowania poziomu cukru we krwi.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl