Trwa ładowanie...

Wystarczy szklanka dziennie, by uszkodzić wątrobę. Rośnie też ryzyko raka

Avatar placeholder
11.07.2023 14:24
Wystarczy szklanka dziennie, by uszkodzić wątrobę. Wraz ze spożyciem rośnie ryzyko nowotworu
Wystarczy szklanka dziennie, by uszkodzić wątrobę. Wraz ze spożyciem rośnie ryzyko nowotworu (Getty Images)

Specjaliści z dziedziny medycyny i dietetyki od dawna apelują o umiarkowane spożywanie produktów zawierających duże ilości cukru. Teraz, jak wynika z najnowszych badań naukowych, okazuje się, że nawet regularne spożywanie niewielkich porcji napojów słodzonych może prowadzić do rozwoju nowotworu wątroby.

spis treści

1. Cukier podwyższa ryzyko raka wątroby

Badania, które zostały opublikowane w renomowanym czasopiśmie biomedycznym "Current Developments in Nutrition", dostarczyły dowodów na to, że codzienne picie napojów zawierających cukier znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka wątroby. Dr Longgang Zhao, jeden z głównych autorów badania, przez prawie dwie dekady monitorował stan zdrowia grupy 90 504 kobiet w wieku od 50 do 79 lat. Z tej grupy 7,3 proc. codziennie spożywało co najmniej 335 ml napoju z dodatkiem cukru.

Po zakończeniu badania u 205 kobiet z tej grupy zdiagnozowano nowotwór wątroby. Naukowcy, analizując wyniki, doszli do wniosku, że im większa ilość produktów zawierających cukier jest obecna w codziennej diecie, tym większe jest prawdopodobieństwo zachorowania na ten typ raka.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Zdaniem badaczy, konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań, które obejmują inne grupy wiekowe. Podkreślili również, że w przyszłych badaniach ważne będzie uwzględnienie takich czynników jak cukrzyca, otyłość i insulinooporność.

Napoje słodzone, jak również napoje energetyczne, mają bezpośredni wpływ na funkcjonowanie trzustki. Nadmierna ilość cukru w organizmie sprzyja powstawaniu stanów zapalnych, co z kolei może prowadzić do rozwoju cukrzycy i insulinooporności.

Cukier jest obecny nie tylko w tradycyjnych słodyczach i napojach słodzonych, ale także w takich produktach jak jogurty, mleko czy pieczywo.

Zalecana dzienna dawka cukru to jedynie dwie łyżeczki. Warto o tym pamiętać, nie tylko podczas słodzenia kawy czy herbaty. Niestety, ta potencjalnie niebezpieczna substancja jest obecna praktycznie we wszystkich produktach spożywczych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze