Trwa ładowanie...

Wytchnienie dla stawów. Łagodzi ból, objawy reumatyzmu i stany zapalne

Avatar placeholder
24.10.2023 11:53
Dlaczego warto włączyć do diety fasolę?
Dlaczego warto włączyć do diety fasolę? (Getty Images)

W miarę ciągłego spadku temperatur, u wielu osób ze stanami zapalnymi stawów może nasilić się ból. Również zmiany ciśnienia barometrycznego mają niekorzystny wpływ i sprawiają, że dolegliwości stają się bardziej uciążliwe. Dyskomfort możemy jednak złagodzić na kilka sposobów. Niezwykle ważna jest dieta.

spis treści

1. Ulga przy zapaleniu stawów

Ból stawów może nasilać się w chłodniejsze dni, warto więc w tym okresie zadbać o dietę. Niektóre produkty spożywcze mogą pomóc w walce z uporczywymi dolegliwościami i złagodzić dyskomfort.

Dr Shireen Kassam, specjalistka żywienia, wskazała produkty, po które warto sięgać w celu zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie.

"Dieta i nawyki związane ze stylem życia są niezwykle ważne dla minimalizacji ryzyka rozwoju chorób przewlekłych, w tym różnych postaci zapalenia stawów. Wielu z nas tak naprawdę nie myśli o swoim zdrowiu, dopóki nie zachoruje" - zauważa lekarka.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Dieta przeciwzapalna

Specjalistka podpowiada jak przejść na dietę przeciwzapalną. Nasze wybory żywieniowe mogą odgrywać znaczącą rolę w zapobieganiu i leczeniu zapalenia stawów.

"Dieta przeciwzapalna składa się głównie lub wyłącznie z całych pokarmów roślinnych, to znaczy owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, fasoli, orzechów i nasion, a także ziół i przypraw" - wyjaśnia dr Shireen Kassam.

Żywienie oparte na roślinach zmniejsza ból i poprawia jakość życia osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów czy chorobę zwyrodnieniową stawów. Warto więc zmodyfikować dietę, by złagodzić dokuczliwe dolegliwości.

3. Nie zapomnij o przyprawach

Produkty roślinne są napakowane składnikami odżywczymi, witaminami i minerałami o działaniu przeciwzapalnym. Niektóre badania sugerują, że poszczególne związki mogą dorównywać działaniu środków przeciwbólowych, takich jak ibuprofen.

Korzystne wydaje się także wprowadzenie do diety kurkumy. Jej właściwości są nawet porównywalne z działaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Może wpływać na organizm podobnie jak aspiryna.

Ponadto specjalistka zaleca, by nie żałować sobie pieprzu. Zawarte w nim substancje nie tylko wzmacniają działanie kurkumy, ale również łagodzą objawy zapalenia stawów i działają przeciwbólowo.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze