Zabójcze dla serca. Wystarczy jedna puszka dziennie
Dietetyczna cola może zwiększać ryzyko zawału serca? Wszystko przez sztuczne słodziki dodawane do wielu popularnych produktów spożywczych, nawet typu light, które teoretycznie powinny być zdrowsze. Naukowcy alarmują, że takie substancje są dla zdrowia bardzo szkodliwe.
1. Sztuczne słodziki groźne dla serca
Sztuczne słodziki dodawane między inymi do popularnych na całym świecie gazowanych napojów, słodyczy, gum do żucia, keczupu, a także dietetycznych produktów typu light mogą zwiększać ryzyko udaru i chorób serca.
Takie wnioski płyną z badania francuskich naukowców z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych, ktorego wyniki pojawiły się na łamach "British Medical Journal".
Badanie trwało blisko dekadę i objęło ponad 100 tysięcy osób, w wieku około 40 lat. Przez trzy dni jego uczestnicy zapisywali, co dokładnie jedli. Naukowcy mogli więc przeanalizować spożycie słodzików z uwzględnieniem konkretnych produktów (m.in. napoje, nabiał, słodzik stołowy) oraz rodzaju substancji słodzących (aspartam, acesulfam, sukraloza). Potem porównali to z dokumentacją medyczną badanych.
Okazało się, że jest związek między spożywaniem słodzików, a zawałami serca i udarami.
2. Większe ryzyko chorób serca i udarów
Naukowcy odkryli, że ci, którzy spożywali najwięcej sztucznych słodzików, byli o 9 proc. bardziej narażeni na choroby sercowo-naczyniowe.
Rekordziści spożywali 77,6 mg substancji słodzących dziennie (odpowiednik 180 ml napojów gazowanych). Ta grupa była też o 18 proc. bardziej narażona na udar. Z największym ryzykiem udaru, wiąże się spożywanie aspartamu, który można znaleźć m.in. w napojach, lodach i sosach sałatkowych.
Naukowcy przyznali, że ich badanie ma charakter obserwacyjny, więc nie dowodzi jednoznacznie, że sztuczne słodziki zwiększają ryzyko problemów sercowo-naczyniowych. Wskazują jednak, że substancje, które codziennie spożywają miliony ludzi na całym świecie nie powinny być traktowane jako zdrowa alternatywa dla cukru.
3. Słodziki sprzyjają rakowi?
Niezależni eksperci krytykują badania i uważają, że nie można wyciągnąć jednoznacznych wniosków na temat wpływu sztucznych słodzików na zdrowie bez dalszych długoterminowych badań.
Prof. Naveed Sattar, ekspert w dziedzinie chorób sercowo-naczyniowych z Uniwersytetu w Glasgow, zwrócił uwagę na poważne różnice w ogólnym stanie zdrowia osób, które spożywają słodziki, a tymi, które tego nie robią. Jego zdaniem uniemożliwia to określenie, jaki konkretnie wpływ ma substancja słodząca. W tym kontekście, sugestie, że to sztuczne słodziki odpowiadają za problemy z sercem są według niego przesadzone.
Tymczasem ten sam zespół francuskich naukowców, odkrył, że słodziki mogą też zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Badania wykazały, że osoby, które regularnie spożywały sztuczne słodziki, były o 13 proc. bardziej narażone na nowotwory.
Eksperci w dziedzinie onkologii studzą jednak emocje. Zarówno Cancer Research UK, jak i US National Cancer Institute stwierdziły, że nie ma jednoznacznych dowodów na to, że słodziki powodują raka.
Katarzyna Prus, dziennkarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl