Zajada się nią stuletni neurolog. To warzywo jest źródłem długowieczności

Krzyżowe należą do najzdrowszej grupy warzyw. Szereg badań potwierdza, że dostarczają cennych witamin i mogą chronić przed nowotworami. Ale ten rodzaj kapusty jest wyjątkowy. Stanowi podstawę diety Chińczyków, ma też coraz więcej zwolenników w Polsce.

Chroni przed rakiem, hamuje rozwój stanu zapalnego i wspiera serceChroni przed rakiem, hamuje rozwój stanu zapalnego i wspiera serce
Źródło zdjęć: © Getty Images/Guinness World Records
Karolina Rozmus

Pak choi to sekret najstarszego neurologa świata

Pak choi czy też bok choi, zwana też poza Polską "kapustą pekińską" to wyjątkowa odmiana z rodzaju warzyw krzyżowych. W przeciwieństwie do naszej białej kapusty nie tworzy główek, składa się natomiast z podłużnych, kruchych i soczyście zielonych liści. Są delikatne i nie trzeba ich długo gotować – wystarczy obsmażyć lub zblanszować.

W Chinach znana jest od ponad 1500 lat, a sądząc po jej właściwościach, można zaryzykować stwierdzeniem, że to m.in. ona zapewnia tamtejszej ludności długowieczność. 100 g kapusty pak choi to zaledwie 13 kcal, a przy tym jest skarbnicą witamin tj. witaminy A, E, C, K oraz witamin z grupy B. Jest źródłem m.in. wapnia, żelaza, magnezu, potasu czy fosforu.

Te składniki sprawiają, że spożywanie pak choi świetnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, kondycję skóry i paznokci. Z uwagi na pokaźny zastrzyk błonnika w warzywie wpływa regulująco na pracę jelit i metabolizm. Jest więc niezastąpiona dla osób, które dbają o linię.

Właściwości kapusty pak choi

Kapusta pak choi wspiera serce i układ nerwowy, a także może chronić przed rakiem
Kapusta pak choi wspiera serce i układ nerwowy, a także może chronić przed rakiem © Getty Images

Witamina C , witamina E i beta-karoten obecne w kapuście są też silnymi antyoksydantami, więc regularnie spożywana może hamować rozwój lub zmniejszać stan zapalny w organizmie. To wyjątkowe warzywo znajduje się także w menu dr. Howarda Tuckera, najstarszego neurologa na świecie, który znalazł się w Księdze Rekordów Guinnessa. Dr Tucker i jego 90-letnia żona, także aktywna zawodowo jako lekarz, nie stronią od zielonych warzyw, zwłaszcza od kapusty pak choi. W jednym z wywiadów dr Tucker przyznał, że zdrowa dieta jest jednym z elementów stylu życia, który zapewnia długowieczność.

Jeden magiczny składnik. Tak chroni przed rakiem

Przeciwutleniacze obecne w pak choi wykazują silne działanie antynowotworowe. Podobnie jak błonnik, który w świetle niedawnych badań, okazał się skuteczny w zapobieganiu rakowi jelita grubego czy piersi.

Badania opublikowane na łamach "Aging-US" wskazują, że pak choi zawiera jeszcze jeden składnik, który może chronić przed rakiem. Dr Ingrid Herr z Uniwersytetu w Heidelbergu donosi, że ta kapusta zawiera sulforafan, jeden z najsilniejszych związków antyrakowych. Co więcej, może on nawet wydłużać długość życia, bo niweluje stan zapalny i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Kapustę pak choi warto włączyć do diety także z uwagi na:

  • mniejsze ryzyko chorób przewlekłych – w pak choi obecna jest kwercetyna, antyoksydant, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko nie tylko nowotworów, ale też chorób serca, miażdżycy czy cukrzycy typu 2,
  • działanie normalizujące ciśnienie krwi – kapusta jest źródłem potasu, magnezu i wapnia, które w naturalny sposób obniżają ciśnienie; dodatkowo badania wskazują, że odpowiednia ilość potasu w diecie może niwelować szkodliwy wpływ nadmiaru sodu,
  • poprawę odporności – za sprawą witaminy C, antyoksydantów, a także selenu, które stoją na straży właściwego funkcjonowania układu immunologicznego.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka