Zakazana dwunastka. Powodują wzdęcia, stany zapalne, gazy
Nie bez powodu jelita nazywane są drugim mózgiem. Odpowiadają nie tylko za układ trawienny, ale stanowią centrum dowodzenia całego organizmu. Dlatego szkodząc jelitom, wyrządzamy krzywdę całemu organizmowi. Jakie produkty sprawiają jelitom najwięcej problemów?
1. Jelita nie lubią stresu i używek
Jelita i mózg są ze sobą ściśle powiązane. Dlatego u osób, które doświadczają silnego, przewlekłego stresu, może dochodzić do zmian w funkcjonowaniu jelit. Badania wskazują, że stres wpływa nie tylko na motorykę przewodu pokarmowego, powodując wzdęcia, zaparcia czy biegunki, ale też może negatywnie oddziaływać na mikrobiom jelitowy. Może też zaburzać funkcjonowanie błony śluzowej oraz przepływ krwi w naczyniach krwionośnych.
Dla jelit zakazane są też alkohol i papierosy. Spożywany w nadmiarze alkohol również zaburza mikroflorę jelitową, utrudnia trawienie oraz sprzyja stanom zapalnym błon śluzowych. Ponadto etanol uszkadza komórki nabłonkowe, zwiększając ich przepuszczalność. Zaburzenia mikroflory jelitowej mogą wystąpić także na skutek palenia papierosów.
Papierosy elektroniczne również nie są całkowicie bezpieczne dla zdrowia jelit. Okazuje się, że stosowany w nich glikol propylenowy i gliceryna roślinna negatywnie wpływają na błonę śluzową jelit, powodując stany zapalne.
2. Uważaj na te produkty. Mogą szkodzić jelitom
2.1. Cukry proste
Cukry proste są jednym z największych zagrożeń dla zdrowia jelit. Stanowią źródło pożywienia dla bakterii chorobotwórczych oraz drożdżaków. Dieta bogata w cukry proste może sprzyjać nadmiernemu rozwojowi flory chorobotwórczej, co z kolei prowadzi do powstawania chorób zapalnych.
2.2. Antybiotyki
Antybiotyki, choć niszczą szkodliwe bakterie, dewastują także naturalną mikroflorę jelit, która pełni rolę bariery ochronnej przed patogenami. Dlatego w trakcie antybiotykoterapii konieczne jest stosowanie probiotyków wspierających regenerację mikrobioty.
2.3. Czerwone mięso
Nadmierne spożywanie przetworzonego i czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Prawdopodobnie jest to związane z przemianą żelaza hemowego, w wyniku której powstają substancje odpowiedzialne za uszkodzenie DNA komórek organizmu.
2.4. Kwas benzoesowy i jego sole
Częste spożywanie produktów konserwowanych kwasem benzoesowym i jego pochodnymi (oznaczonymi na etykietach jako E210-E213) może prowadzić do podrażnienia błony śluzowej układu trawiennego.
2.5. Emulgatory
Emulgatory, takie jak agar, karagen i alginiany, mogą mieć negatywny wpływ na jelita. Są dodawane do żywności przetworzonej w celu nadania jej odpowiedniej tekstury oraz wydłużenia terminu przydatności. Dieta bogata w żywność zawierającą emulgatory może prowadzić do ich fermentacji w jelitach, co skutkuje bólami brzucha, wzdęciami i problemami ze wchłanianiem żelaza.
2.6. Fast foody
Żywność typu fast food charakteryzuje się niską wartością odżywczą, a jednocześnie jest bogata w tłuszcze, sól i cukier. Częste spożywanie tego typu produktów wpływa negatywnie na różnorodność bakterii jelitowych. Ponadto fast food jest ciężkostrawny i dodatkowo obciąża jelita.
2.7. Gluten
U osób z nietolerancją glutenu białko roślinne ma negatywny wpływ na jelita. Objawy, które pojawiają się po spożyciu produktów z glutenem, to przede wszystkim ból brzucha, wzdęcia, biegunki lub zaparcia, uczucie ciężkości czy ospałość.
2.8. Produkty mleczne
Osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy, po spożyciu produktów mlecznych zmagają się z bólami brzucha, nadmiernymi gazami, przelewaniem w jamie brzusznej, biegunką czy wymiotami.
2.9. Rośliny strączkowe
Problemy jelitowe mogą pojawiać się także po spożyciu strączków. Ze względu na zawarte w nich galaktooligosacharydy (GOS), które nie ulegają trawieniu w jelicie cienkim, produkty te mogą powodować wzdęcia i gazy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl