Zakazane po 40. Przyspiesza starzenie, powoduje tycie i jest przyczyną wielu chorób

W miarę upływu lat, nasz organizm przechodzi wiele istotnych zmian. Metabolizm zaczyna spowalniać, a ryzyko rozwoju różnorodnych chorób wzrasta. Dlatego po przekroczeniu 40 roku życia, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na codzienną dietę oraz na nasze nawyki związane ze stylem życia.

Zapomnij po 40 roku życia. Zapycha tętnice, sprzyja cukrzycyZapomnij po 40 roku życia. Zapycha tętnice, sprzyja cukrzycy
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jak zachować zdrowie i dobrą kondycję?

Nasze codzienne nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na zdrowie, zwłaszcza po przekroczeniu 40 roku życia. W tym okresie jesteśmy bardziej narażeni na rozwój takich chorób jak nowotwory, nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca. Dlatego tak ważne jest, abyśmy zwracali uwagę na to, co jemy.

Jeśli chcemy dbać o zdrowie i wygląd, powinniśmy ograniczyć do minimum, a najlepiej całkowicie zrezygnować z wysokoprzetworzonej żywności, potraw smażonych w głębokim tłuszczu oraz produktów bogatych w cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, sól, tłuszcze trans oraz sztuczne polepszacze smaku, zapachu i inne środki konserwujące. Tego typu żywność prowadzi do zatkania tętnic cholesterolem, tworzenia się złogów w jelitach oraz podnosi ciśnienie i poziom cukru we krwi.

W naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców, które są źródłem związków roślinnych o właściwościach antyoksydacyjnych. Przeciwutleniacze chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, obniżają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie i opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu.

Niezwykle ważne jest także włączenie do diety produktów zawierających witaminę D i K oraz zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Jest to szczególnie istotne dla kobiet przechodzących menopauzę, które cierpią z powodu nocnych potów i uderzeń gorąca.

Z biegiem lat coraz większą rolę w naszym życiu zaczyna odgrywać odpowiednia długość snu. Eksperci są zgodni, że po czterdziestce powinniśmy przesypiać co najmniej siedem lub osiem godzin na dobę. Dzięki temu, nasz organizm ma szansę na pełną regenerację zarówno fizyczną, jak i psychiczną, a my jesteśmy mniej narażeni na dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego i choroby nowotworowe.

W średnim wieku łatwiej jest nam przytyć, dlatego powinniśmy regularnie kontrolować naszą wagę i starać się utrzymać prawidłową masę ciała. Osoby zmagające się z nadwagą i otyłością są bardziej narażone na choroby serca, cukrzycę i inne poważne problemy zdrowotne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka