Trwa ładowanie...

Zakazane po 40-stce. Nadmiernie obciąża wątrobę, sprzyja cukrzycy

Avatar placeholder
25.10.2023 14:05
Produkty zakazane po 40. roku życia. Przyczyniają się do otyłości i zwiększają ryzyko wielu chorób
Produkty zakazane po 40. roku życia. Przyczyniają się do otyłości i zwiększają ryzyko wielu chorób (Getty Images)

Nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Po osiągnięciu 40. roku życia odpowiednia dieta jest koniecznością, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób.

spis treści

1. Dieta po czterdziestce

Z upływem lat pewne pokarmy lepiej na dobre wyeliminować z diety ze względu na niekorzystny wpływ, który mają na zdrowie. Po skończeniu 40. roku życia istnieje wyższe ryzyko różnych problemów zdrowotnych, które często są konsekwencją niewłaściwego żywienia.

Wraz z wiekiem wzrasta ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy, stajemy się też bardziej podatni na przybieranie na wadze. Jakich więc pokarmów należy unikać po 40. roku życia?

Zobacz film: "Produkty, których po 40 mężczyźni powinni unikać"

Przede wszystkim należy unikać alkoholu. Nie tylko mocno obciąża wątrobę, ale większość napojów wysokoprocentowych ma wysoki indeks glikemiczny, co sprzyja rozwojowi cukrzycy.

Warto też zrezygnować ze spożywania tłustych potraw. Badania przeprowadzone przez szwedzkich naukowców z Instytutu Karolinska potwierdziły, że wystarczy zaledwie trzy plasterki bekonu dziennie, by ryzyko zgonu wzrosło o 25 proc.

2. Zakazane produkty

Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Harvard School of Public Health wskazują, że regularne spożywanie smażonych potraw znacząco zwiększa ryzyko chorób serca i cukrzycy. Lepiej więc unikać smażenia i wybrać dania gotowane lub pieczone.

Białe pieczywo to kolejny produkt, który lepiej wyeliminować z diety, gdyż wiąże się z podwyższonym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Wybierz pełnoziarniste produkty, które są bogate w błonnik i wiele ważnych mikroelementów.

Słodycze i gazowane napoje nie są zdrowym wyborem w żadnym wieku, ale osoby, które ukończyły 40 lat, powinny ich szczególnie unikać. Nadmiar cukru przyczynia się do rozwoju chorób serca, cukrzycy oraz problemów z układem pokarmowym.

Jadłospis pełen witamin i minerałów pozwoli cieszyć się dobrym samopoczuciem i zmniejszy prawdopodobieństwo wystąpienia wielu chorób. Oprócz zbilansowanej diety pełnej warzy i owoców należy pamiętać o aktywności fizycznej.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze