Zakazane po 40. Zwiększają ryzyko cukrzycy, udaru, zawału, otyłości, depresji i raka

40 lat minęło? Czas na zmiany w diecie i modyfikację stylu życia.

Nie zatrzymamy upływu czasu, ale możemy tak żyć, aby zachować sprawność, zdrowie i urodę na długie lata. Często nie jesteśmy świadomi negatywnego wpływu wielu substancji na nasz organizm.

Zobacz naszą galerię i sprawdź, czego wystrzegać się po czterdziestce.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

Zobacz też: Dieta dla seniora

Po 40 r.ż. pewnych substancji należy unikaćPo 40 r.ż. pewnych substancji należy unikać
Źródło zdjęć: © (123rf) Po czterdziestce czas na zmiany

/ 5Tłuszcze trans

Tłuszcze trans, sztucznie powstające w wyniku utwardzania olejów roślinnych mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Co więcej, w Polsce nie ma obowiązku umieszczania na etykiecie informacji o ich obecności w produkcie.

Ich spożycie może skutkować otyłością, cukrzycą, depresją, niepłodnością, rozwojem nowotworów i chorobami sercowo-naczyniowymi, jak m.in. miażdżyca, nadciśnienie, zawał, zator, udar, choroba niedokrwienna, zbyt wysoki cholesterol.

Znajdują się w margarynach i innych produktach tłuszczowych do smarowania pieczywa. Ponadto, występują w smażonym jedzeniu, we frytkach z fast foodów, w słonych paluszkach, chipsach, chrupkach i krakersach. Słodkie ciastka, ciasta, pączki i czekolada również mogą zawierać te niebezpieczne tłuszcze.

Ponadto źródła tłuszczów trans to gotowe produkty w proszku, od sosów i zup począwszy, a skończywszy na śmietance do kawy. Znajdziesz je także w wielu produktach garmażeryjnych.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 5Sód

Nadmiar sodu może prowadzić do stanu hipernatremii. Efekty zbyt dużego spożycia tego pierwiastka to zaburzenia w układzie sercowo-naczyniowym, jak np. nadciśnienie, a także problemy z gospodarką wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową. Może pojawiać się m.in. uczucie silnego pragnienia, mdłości, uczucie zmęczenia i senność, kołatanie serca, bóle i zawroty głowy.

Przyczyną hipernatremii mogą być zaburzenia hormonalne, ale najczęściej źródłem problemu jest zła dieta: żywność, w której jest zbyt wiele soli, a także spożywanie w ciągu doby zbyt mało płynów.

Podstawą jest umiar w dobowym spożyciu soli, która jest głównym źródłem sodu w diecie. Nie powinno się przekraczać w ciągu dnia zalecanej jednej płaskiej łyżeczki.

W produktach spożywczych zwykle znajduje się już w sposób naturalny pewna ilość soli oraz większa jej dawka dodawana w procesie produkcyjnym. Dodatkowo soląc dla poprawy smaku, powodujemy bardzo duże przekroczenie zalecanej dawki soli.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Cukier

Cukry należy ograniczać w diecie.

Zarówno monosacharydy, jak i disacharydy oraz polisacharydy czyli węglowodany złożone, są potrzebne, gdyż dają energię, ale stanowczo szkodzą w nadmiarze.

Spożycie cukrów może powodować gwałtowne zmiany w organizmie, powodując szybki powrót uczucia głodu. Skutkiem może być zaburzone wydzielanie insuliny, a co za tym idzie, może dojść do rozwoju cukrzycy typu 2.

Chociaż węglowowany są potrzebne, aby dobrze pracował mózg, mięśnie i całe ciało, to jednak w diecie powinno się je ograniczać. Po 40 r.ż. gdy metabolizm zwalnia, warto zwrócić na to szczególną uwagę, gdyż bez modyfikacji sposobu żywienia, możemy szybko dorobić się nieestetycznej oponki, nadwagi i dalszych problemów ze zdrowiem.

Cukier niszczy także kolagen i elastynę, którym zawdzięczamy piękno skóry. Jeśli nie chcesz mieć zbyt wielu zmarszczek, zamiast wydawać majątek na pielęgnację i zabiegi, możesz zredukować ilość cukru w diecie.

Główne źródła cukru, których powinno się unikać, to słodycze, ciasta, czekolady, lecz również jogurty, serki, soki i napoje, a także reklamowane jako zdrowe wody smakowe i płatki śniadaniowe.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 5Glutaminian sodu

Glutaminian sodu to popularna substancja wzmacniająca smak żywności, która może powodować wiele niekorzystnych dolegliwości. Niektórzy skarżą się na bóle i zawroty głowy, inni na problemy kardiologczne. Może powodować także reakcje alergiczne.

Z wiekiem organizm coraz gorzej radzi sobie z niezdrową żywnością. Warto więc odstawić przetworzone jedzenie wzbogacane sztucznymi wzmacniaczami smaku i zapachu. Lepiej postawić na naturalne, świeże produkty.

Źródła glutaminianu sodu to m.in. produkty spożywcze typu instant, jak również gotowe dania do nabycia w słoikach, a także konserwy, pasztety, a nawet mieszanki przypraw do potraw.

/ 5Aluminium

Folia aluminiowa może mieć negatywny wpływ na jakość potraw
Folia aluminiowa może mieć negatywny wpływ na jakość potraw © 123rf.com Przenikanie aluminium do organizmu może skutkować chorobami

Aluminium (glin) znajduje się w kosmetykach, naczyniach kuchennych, folii spożywczej, kartonach i puszkach na napoje, w tackach do grillowania i folii do pieczenia.

Przenika do organizmu jako składnik niektórych leków, znajduje się w konserwantach żywności i przyprawach.

Warto czytać etykiety, gdyż E 554, E 559, E 541 to nic innego jak kolejno: krzemian glinowo-sodowy, krzemian glinu, fosforan glinowo-sodowy . Znajdziemy je w konserwach, sokach i napojach, w płatkach śniadaniowych, słodyczach i wypiekach.

Z wiekiem organizm coraz trudniej trawi takie niezdrowe substancje, jest też nimi coraz mocniej obciążony.

Zbyt wiele aluminium może powodować problemy z wątrobą, nerkami, układem nerwowym, mogą również pojawić się choroby serca i układu krążenia. Podejrzewa się, że zatrucie aluminium może również skutkować chorobami tarczycy i rozwojem nowotworów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka