Zakazane połączenie. Sprzyja procesom gnilnym w jelitach, fatalne dla trzustki
Ziemniaki są nieodłącznym elementem diety większości Polaków. Cenimy je nie tylko za ich smak, ale także za ich zdrowotne właściwości. Niemniej jednak istnieją pewne kombinacje produktów, które w połączeniu z ziemniakami mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Dowiedzmy się, których składników powinniśmy unikać.
1. Warto spożywać ziemniaki
Ziemniaki są niezwykle popularne w naszym kraju, co wynika przede wszystkim z ich wszechstronności. Możemy przygotować z nich wiele smacznych potraw, takich jak frytki, puree, placki ziemniaczane, kopytka, knedle, kluski śląskie, zapiekankę czy babkę ziemniaczaną. Jednak to nie tylko smak ziemniaków przyciąga nas do nich. Ziemniaki są bogate w wiele cennych składników, które są korzystne dla naszego zdrowia.
W ziemniakach znajdziemy też witaminę C, witaminy z grupy B, fosfor, cynk, wapń, miedź, magnez, żelazo, potas, sód, polifenole, karotenoidy, związki fenolowe oraz węglowodany. Głównym składnikiem ziemniaków jest skrobia oporna, wielocukier zbudowany z amylopektyny i amylozy.
Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie warzyw bogatych w skrobię może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworu raka jelita grubego. Ponadto, skrobia oporna pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie cukru i złego cholesterolu LDL w naszym krwiobiegu.
2. Z tymi produktami nie łącz ziemniaków
Jednak mimo wielu korzyści zdrowotnych ziemniaków, istnieją pewne kombinacje produktów, których powinniśmy unikać. Jednym z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce jest połączenie ziemniaków z kotletem mielonym lub schabowym.
Niestety, według ekspertów, węglowodany zawarte w ziemniakach, kiedy są spożywane razem z białkiem pochodzenia zwierzęcego, mogą mieć negatywny wpływ na nasz układ trawienny. Mogą prowadzić do dolegliwości takich jak zgaga, wzdęcia, odbijanie i uczucie ciężkości w jamie brzusznej.
Dodatkowo danie składające się z tłustego mięsa i ziemniaków może sprzyjać procesom gnilnym i fermentacyjnym w jelitach, co często prowadzi do zaparć i gazów.
Innym połączeniem, którego powinniśmy unikać, są ziemniaki z dodatkiem masła. Takie danie dostarcza do naszego organizmu dużą ilość pustych kalorii, co może prowadzić do przybierania na wadze i rozwoju nadwagi lub otyłości. Ponadto podnosi poziom glukozy we krwi, co zmusza trzustkę do wzmożonej pracy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl