Zakazane w Danii. W Polsce dostępne w każdym sklepie
Dania zakazała stosowania tłuszczy trans i uratowała życie wielu mieszkańców. Z nowych badań wynika, że dzięki temu śmierci uniknęło 1200 osób z chorobami serca.
1. Szkodliwe tłuszcze trans
Zakaz stosowania izomerów trans kwasów tłuszczowych w produkcji żywności, wprowadzony w Danii w 2003 roku, przyniósł mieszkańcom ogromne zdrowotne korzyści. Z nowych badań opublikowanych w czasopiśmie "PNAS" wynika, że dzięki temu było mniej zgonów u osób z chorobami układu krążenia.
Źródłem tych związków są m.in. wytwarzane przemysłowo częściowo utwardzone oleje roślinne, używane do produkcji żywności, w tym przede wszystkim: produktów cukierniczych (ciastka, wyroby czekoladowe), margaryny, chipsów, tłuszczy smażalniczych.
2. Mniej zgonów z powodu chorób serca
Nie brakuje dowodów na to, że podnoszą one poziom tzw. złego cholesterolu i sprzyjają chorobom serca. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze, Duńskiego Uniwersytetu Technicznego oraz brytyjskiego Uniwersytetu w Liverpoolu.
Wynika z nich, że wprowadzony w Danii zakaz stosowania tłuszczów trans w ciągu 16 lat uratował w życie blisko 1200 osobom chorym na serce.
Badanie objęło dorosłych mieszkańców Danii w wieku 25-84 lat, a główną miarą wyników było zapobieganie lub odroczenie zgonów z powodu chorób serca.
Co ustalili naukowcy? Średnie spożycie energii związane z tłuszczami nasyconymi zmniejszyło się dziesięciokrotnie w latach 1991-2007. Spadło z 1,1 proc. do 0,1 proc. u mężczyzn i z 1 proc. do 0,1 proc. u kobiet.
Efektem jest o 1191 mniej zgonów z powodu chorób układu krążenia (ok. 11 proc. ogólnego spadku śmiertelności). Największy spadek śmiertelności zaobserwowano wśród najuboższych.
Zdaniem naukowców, podobne efekty można byłoby osiągnąć w innych krajach.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl