Trwa ładowanie...

Zapiekana ryba z fasolą

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:06
Zapiekana ryba z fasolą
Zapiekana ryba z fasolą

Zapiekana ryba z ryżem jest wartościowszą potrawą, niż mogłoby się wydawać. Zarówno ryba, jak i ryż dostarczają naszemu organizmowi białka, które wpływa na budowę kości i prawidłowy przyrost ciała.

Składniki:

  • 2 kg filetów z pangi,
  • 1 szklanka ryżu białego,
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka,
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry,
  • 2 ząbki zmielonego czosnku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 szklanki sosu salsa,
  • 450 g czerwonej fasoli,
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa,
  • cytryna pokrojona w plastry.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie203,9 kcal
Białka21,49 g
Węglowodany20,29 g
Tłuszcze4,46 g
Błonnik2,86 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

W większym garnku doprowadź do wrzenia bulion z kurczaka i ugotuj na miękko ryż. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W przygotowanym naczyniu wymieszaj sok pomarańczowy, sok z cytryny, kolendrę, czosnek i trochę cukru. Dodaj sól i pieprz. Filety z pangi przepłucz w ciepłej wodzie i osusz, a następnie zamocz w marynacie. Niech zostaną w naczyniu przez ok. 20 minut. W międzyczasie, gdy ryż już będzie gotowy, wrzuć go do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj go z sosem salsa, czerwoną fasolą i ananasem. Na wierzchu ułóż kawałki filetów, a na nich plastry cytryny. Na koniec posyp jeszcze kolendrą i wsadź do piekarnika na 30 minut.

Komentarz:

Zapiekana ryba z fasolą to zastrzyk odpowiednich tłuszczów, które dają nam energię i poprawiają funkcjonowanie układu trawienia. To idealne danie na chłodne wieczory.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze