Zapiekanka makaronowa - zapiekanka z ogórkiem, kurczakiem, szynką, mięsem mielonym
Jeśli chcesz, by twoja kuchnia wegetariańska zyskała trochę ostrości i wyrazistości, możesz przyrządzić zapiekankę makaronową z ogórkiem, dołączając do niej papryczkę chilli. Ponadto zapiekanka makaronowa stwarza ci możliwość eksperymentowania z ziołami w kuchni, bo możesz dodać ich do tego dania dowolną ilość.
Zapiekanka makaronowa nie musi być tylko wegeteriańska. Na polskich stołach gości zapiekanka makaronowa z kurczakiem, zapiekanka makaronowa z szynką, zapiekanka makaronowa z miesem mielonym.
1. Jak przygotować zapiekankę makaronową z ogórkiem
Aby przygotować zapiekankę makaronową z ogórkiem, potrzebne będą następujące składniki:
- makaron świderki,
- mały kawałek świeżego ogórka,
- 2 pomidory,
- sałata lodowa,
- czerwona papryka, ewentualnie papryczka chilli,
- przyprawy – bazylia, majeranek, oregano,
- sól i mąka,
- koperek,
- maggi,
- olej.
Jak wygląda przygotowanie zapiekanki makaronowej z ogórkiem?? Na początku ugotuj makaron. Jeśli chcesz, żeby ta potrawa wegetariańska była pikantna, możesz dodać do wody papryczkę chilli. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w plastry, przypraw je bazylią, oregano, majerankiem, koperkiem i solą.
Pokrój ogórka i paprykę w kostkę, sałatę porwij na małe kawałki. Makaron, pomidory, ogórki, paprykę i sałatę włóż do dużej miski i wymieszaj, a następnie włóż do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
Tak przygotowaną zapiekankę należy polać sosem. Aby go przygotować, wsyp na patelnię 2 łyżki mąki i zarumień ją na brązowy kolor, ciągle mieszając. Kiedy mąka uzyska odpowiedni kolor, dodaj pół szklanki wody. Mieszając, przypraw sos solą, koperkiem i maggi, a następnie zalej nim zapiekankę. Włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz przez ok. 25 min.
Wegetariańska zapiekanka makaronowa z ogórkiem jest potrawą zdrową i pyszną. Jedna porcja zapiekanki makaronowej nie jest bardzo kaloryczna, dlatego mogą jeść ją osoby na diecie. Zapiekanka makaronowa z ogórkiem posiada następujące wartości odżywcze:
Kalorie | 452,8 kcal |
---|---|
Białko | 14,6 g |
Tłuszcz | 8,0 g |
Cholesterol | 39,0 mg |
Węglowodany | 85,0 g |
Błonnik | 5,5 g |
Witamina C | 84,6 mg |
Witamina A | 452,0 µg |
2. Przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem
Kolejnym pomysłem na zapiekankę makaronową jest zapiekanka makaronowa z kurczakiem. Aby ją przygotować potrzebny będzie makaron, pierś z kurczaka, cebula, czosnek, mozzarella. Jeśli chcesz aby twoja zapiekanka zyskała trochę więcej smaku możesz dodać jedną średnią cukinię, jedną średnią paprykę oraz 400 gram pomidorów krojonych z puszki.
Do tego potrzebne też będą przyprawy. Możesz dodać oregano, curry, paprykę ostrą, kurkumę. Przygotowanie zapiekanki makaronowej zaczynamy od ugotowania makaronu al dente. Następnie na patelni podsmażamy kurczaka z połową przypraw. Na oddzielnej patelni podsmażamy cebulkę, czosnek. Po kilku minutach dodajemy resztę warzyw i lekko podsmażamy.
Ugotowany makaron, kurczaka i podsmażone warzywa mieszamy razem. Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy serem mozzarella i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
3. Zapiekanka makaronowa z szynką
Jedną z najbardziej znanych zapiekanek makaronowych jest zapiekanka z szynką. Zapiekanka w przygotowaniu jest bardzo prosta. Potrzebny będzie makaron, szynka, cebula, ser żółty oraz przyprawy wedle uznania. Makaron gotujemy.
Na patelni podsmażamy szynkę z cebulką i dodajemy przyprawy. Następnie wszystko razem mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Całość przykrywamy serem żółtym i zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut.
4. Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym
Ostatnią propozycją zapiekanki makaronowej będzie zapiekanka z mięsem mielonym. Wykonanie zapiekanki jest proste i szybkie a danie sycące i dobre. Aby przygotować zapiekankę makaronową będziemy potrzebować około 500 gram mięsa mielonego, 2 cebule, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, ostra papryka, 200g śmietany oraz jedno jajko. Dodatkowo można dodać pieczarki.
Makaron gotujemy. Następnie na patelni smażymy cebulkę oraz pieczarki. Na drugiej patelni smażymy mięso mielone z przyprawami. Na koniec dodajemy do mięsa cebulę oraz pieczarki. Wszystko mieszamy. Śmietanę mieszamy z jajkiem. Wszystko razem przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzch wykładamy żółty ser i wszystko pieczemy przez około 30 min. Smacznego!