Zapomniany przysmak z PRL-u. Wspiera serce, wzmacnia odporność

Kogel-mogel to klasyczny deser, który wielu osobom przywodzi na myśl beztroskie czasy dzieciństwa, szczególnie z okresu PRL-u. Przygotowywany zaledwie z dwóch składników, jest prosty, a jednocześnie niezwykle pyszny. Do dziś pozostaje jednym z tych tradycyjnych przysmaków, które nadal mają wiele do zaoferowania, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych.

Smaczny i zdrowy deser pełen nostalgii. Wystarczą dwa składniki, by uporać się z bólem gardłaSmaczny i zdrowy deser pełen nostalgii. Wystarczą dwa składniki, by uporać się z bólem gardła
Źródło zdjęć: © Getty Images

Nie tylko smaczny, ale też zdrowy

Kogel-mogel to lekka, słodka pianka uzyskiwana poprzez ucieranie żółtek jaj z cukrem. W czasach PRL-u, gdy dostępność słodyczy była ograniczona, kogel-mogel stał się popularnym, domowym deserem, który łatwo przygotowywano z podstawowych składników dostępnych w każdym gospodarstwie domowym. Choć dziś może być nieco zapomniany, wciąż jest uważany za smakołyk pełen nostalgii.

Mimo że jest to słodki deser, kogel-mogel dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych, dzięki zawartości żółtek jaj. Jajka są bogatym źródłem witamin, takich jak witamina A, K, E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo dostarczają żelazo, cynk i inne minerały.

Korzyści zdrowotne:

Kogel-mogel z truskawkami. Deser jak z dziecięcych lat

  • Wzmocnienie odporności - witamina A i E działają jako silne przeciwutleniacze, chroniące organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Spożywanie koglu-moglu może wspomóc układ odpornościowy i zmniejszyć ryzyko infekcji, zwłaszcza w okresach przeziębień.

  • Wsparcie układu sercowo-naczyniowego - witaminy z grupy B oraz minerały obecne w jajkach mają korzystny wpływ na zdrowie serca, pomagając w obniżeniu ciśnienia krwi i zmniejszając ryzyko chorób serca, takich jak nadciśnienie, udar czy zawał serca.

  • Poprawa funkcjonowania układu nerwowego - bogata zawartość witamin z grupy B wspiera układ nerwowy, poprawiając koncentrację i nastrój.

  • Wspomaganie regeneracji gardła - kogel-mogel od lat stosowany był jako naturalny sposób na ukojenie bólu gardła, co jest szczególnie pomocne dla osób pracujących głosem.

Jak przygotować kogel-mogel?

Przygotowanie koglu-moglu jest niezwykle proste i szybkie, jednak należy pamiętać o kilku ważnych krokach, aby deser był nie tylko smaczny, ale również bezpieczny.

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 4 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

Zanim rozpoczniesz przygotowanie, dokładnie umyj jajka pod bieżącą wodą, a następnie sparz je wrzątkiem przez minutę. To ważny krok, który pomaga wyeliminować ryzyko zakażenia salmonellą.

Oddziel żółtka od białek, ponieważ do przygotowania koglu-moglu używamy tylko żółtek. Umieść je w misce, dodaj cukier i dokładnie ucieraj przy pomocy trzepaczki lub miksera. Masa powinna być puszysta i gładka, a cukier całkowicie rozpuszczony.

Kogel-mogel można podawać bez dodatków lub wzbogacić smak, dodając cynamon, kakao, tartą czekoladę, orzechy czy wiórki kokosowe.

Środki ostrożności

Kogel-mogel jest pysznym i zdrowym deserem, pod warunkiem, że stosujemy odpowiednie środki ostrożności. Największym ryzykiem związanym z jego spożywaniem jest potencjalne zakażenie bakteriami salmonelli, które mogą znajdować się w surowych jajkach. Aby zminimalizować to ryzyko, należy:

  • Dokładnie myć i sparzać jajka przed ich użyciem.

  • Używać jajek od zaufanych producentów lub z własnej hodowli, gdzie kontrolowane są warunki higieniczne.

  • Spożywać kogel-mogel od razu po przygotowaniu, aby nie przechowywać go przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. WP

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka