Trwa ładowanie...

Duńczycy zakazali ich już 20 lat temu. W Polsce nadal na każdej półce w sklepie

Avatar placeholder
19.03.2024 11:00
Zwiększają ryzyko chorób serca i cukrzycy. Od ponad 20 lat są zakazane w Danii
Zwiększają ryzyko chorób serca i cukrzycy. Od ponad 20 lat są zakazane w Danii (Getty Images)

Tłuszcze trans, które są kluczowym elementem diety wielu Polaków, zwiększają ryzyko cukrzycy, miażdżycy, udaru mózgu i nowotworów. Te niezdrowe tłuszcze można znaleźć w wielu produktach spożywczych, nawet w tych przeznaczonych dla dzieci. W Danii zostały zakazane już w 2003 roku.

spis treści

1. W jakich produktach znajdują się tłuszcze trans?

Z analiz przeprowadzonych przez Duńczyków wynikało, że głównym źródłem tłuszczów trans była twarda margaryna. Kolejne miejsca na tej niechlubnej liście zajęły pakowane przekąski, pieczywo oraz wyroby cukiernicze.

Szczególnie alarmujące było odkrycie, że popularny popcorn z mikrofalówki zawierał aż 40 proc. tłuszczów trans. Biorąc pod uwagę, że Duńczycy mogli konsumować nawet 30 milionów opakowań takiej przekąski, decydenci postanowili zareagować.

Zobacz film: "Niebezpieczne tłuszcze trans"

Naukowcy przyjrzeli się także tłuszczowi używanemu do smażenia dań typu fast food. Wykazali, że tłuszcze trans stanowiły ponad 10 proc. stosowanych wówczas olejów.

Tłuszcze trans, oprócz wyżej wymienionych produktów, można także znaleźć m.in. w koncentratach spożywczych, produktach garmażeryjnych, mleku i przetworzonych produktach mlecznych, środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia jak sucharki i kaszki dla dzieci, ryżowych ciasteczkach, pączkach, drożdżówkach, ciastach biszkoptowych.

2. Konsekwencje

Dania była pierwszym krajem, który wprowadził zakaz stosowania tłuszczów trans produkowanych przemysłowo w żywności. Stało się to w 2003 roku, co uczyniło ten kraj pionierem w tej dziedzinie i wzorem do naśladowania dla innych europejskich państw, które również chciały chronić zdrowie swoich obywateli przed chorobami serca.

W 1993 roku, magazyn "The Lancet" opublikował rewolucyjne badanie, które dowiodło, że tłuszcze trans zwiększają ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Badanie to opierało się na przypadkach zachorowań zaobserwowanych w Stanach Zjednoczonych.

Po publikacji tego badania, Duńska Rada ds. Żywienia przeprowadziła serię własnych analiz, które miały na celu zbadanie wpływu tłuszczów trans na zdrowie Duńczyków. Wyniki tych badań były szokujące.

Odkryto, że ponad 50 tys. obywateli Danii było narażonych na wysokie ryzyko chorób układu krążenia z powodu spożycia tłuszczów trans. Przede wszystkim podwyższają one poziom tzw. złego cholesterolu, co prowadzi do rozwoju miażdżycy, otyłości, udaru mózgu i zawału serca. Zwiększają również ryzyko cukrzycy typu 2.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze