Zastąpi cytrynę w herbacie. Oczyści wątrobę i obniży poziom cholesterolu
Pigwa może okazać się świetnym urozmaiceniem herbaty, warto dodawać ją zarówno w postaci świeżych owoców, jak i przetworów. Dodatek zastąpi także cytrynę, a spożywanie pigwy niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych.
1. Owoc pełen zdrowia
Pigwa kształtem przypomina gruszkę. Owoce są dość twarde i kwaśne, dlatego najczęściej przygotowuje się z nich przetwory, śmiało jednak można je spożywać na surowo. Konfitura sprawdzi się nie tylko do herbaty.
W przeszłości pigwę stosowano jako środek łagodzący problemy ze strony układu pokarmowego. Badania potwierdziły, że ekstrakt chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi przez choroby zapalne jelit.
W owocach znajdziemy mnóstwo składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Pigwa pełna jest witaminy C i K, witamin z grupy B, potasu, miedzi, żelaza i magnezu. Ponadto zawierają błonnik.
Wysoka zawartość flawonoli pomaga chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz łagodzi stany zapalne. Jest to niskokaloryczny owoc z indeksem glikemicznym, który wynosi 35.
2. Właściwości pigwy
Dzięki witaminie C pigwa wzmacnia układ odpornościowy i pomaga organizmowi w walce z infekcjami. W połączeniu z przeciwutleniaczami doskonale wpływa na kondycję cery i poprawia koloryt skóry.
Błonnik obecny w pigwie sprzyja zdrowej przemianie materii i korzystnie wpływa na układ trawienny. Przyczynia się także do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Z kolei potas może pomóc w regulowaniu ciśnienia krwi.
Pigwa sprawdzi się także na dolegliwości żołądkowe, ponieważ łagodzi nudności i wymioty. Ponadto wspomaga oczyszczanie wątroby i przyczynia się do poprawy jej funkcjonowania.
Niektóre badania sugerują, że pigwa może zawierać związki przeciwnowotworowe. Wykazuje też właściwości przeciwbakteryjne, a czasem dodawana jest do past do zębów ze względu na korzystne działanie w jamie ustnej.
3. Pigwa do herbaty
Pigwą możemy zastąpić cytrynę, wystarczy dodać plasterek do herbaty - owoce również nadadzą napojowi kwaskowaty posmak. Warto także przygotować konfiturę, będziemy potrzebować 1 kg owoców i 0,5 kg cukru.
Umyte owoce należy obrać, pokroić i usunąć pestki. Tak przygotowaną pigwę wkładamy do słoików i zasypujemy cukrem, a następie szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na pięć dni.
Po wyznaczonym czasie odlewamy sok, a konfiturę pasteryzujemy. Tak przygotowane owoce możemy dodawać nie tylko do herbaty, sprawdzą się też jako smarowidło do pieczywa lub dodatek do naleśników.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl