Trwa ładowanie...

Powidła - charakterystyka, z jakich owoców je przyrządzić, przepis na powidła śliwkowe

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
03.01.2022 18:21
Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe (Adobe Stock)

Powidła, w szczególności te śliwkowe, cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Stanowią doskonały dodatek do potraw czy deserów, np. pierogów, naleśników, bułeczek drożdżowych czy rogali. Co jeszcze warto wiedzieć o tych popularnych przetworach owocowych?

spis treści

1. Czym są powidła?

Powidła to przetwory przygotowywane na bazie owoców. W zależności od indywidualnych preferencji, produkt ten można przyrządzić samodzielnie lub zakupić w sklepie z produktami żywnościowymi (najpopularniejszym producentem powideł śliwkowych jest polska marka Łowicz).

Czym różnią się powidła od marmolady czy dżemu? Charakteryzuje je mniejsza zawartość słodyczy oraz bardziej mętna i mniej żelowa konsystencja. W składzie powideł znajduje się też większa ilość owoców. Do uzyskania stu gramów gotowego produktu żywnościowego niezbędne jest wykorzystanie stu sześćdziesięciu gramów owoców. Dla porównania, dżem można przyrządzić z dwudziestu pięciu, trzydziestu pięciu gramów owoców, a marmoladę z osiemdziesięciu lub stu dziesięciu gramów owoców stanowiących bazę produktu.

1.1. Z jakich owoców można przyrządzić powidła?

Do przyrządzenia powideł doskonale nadają się śliwki węgierki, charakteryzujące się soczystym, słodkim, a jednocześnie nieco kwaskowatym smakiem. Owoce te posiadają wrzecionowaty owalny kształt oraz ciemnofioletową barwę. Klasyczne powidła śliwkowe stanowią ciekawy dodatek do samodzielnie przyrządzonego piernika lub ciasta czekoladowego.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Alternatywą dla powideł śliwkowych są:

  • powidła na bazie moreli,
  • powidła jabłkowe,
  • powidła z renklodami,
  • powidła na bazie gruszek,
  • powidła z dyni,
  • powidła brzoskwiniowe,
  • powidła na bazie aronii,
  • powidła na bazie wiśni,
  • powidła na bazie agrestu.

Doskonałym smakiem i aromatem charakteryzują się również powidła przyrządzone z kilku składników np. śliwek, jabłek oraz poziomek. Pasjonatom gotowania polecamy również przygotowanie przetworów malinowo-porzeczkowo-poziomkowych.

2. Przepis na powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe to domowej roboty przetwory, które przyrządza się na bazie śliwek węgierek. Do przygotowania tego przysmaku potrzebne są następujące składniki:

  • śliwki węgierki (około pięciu kilogramów),
  • kilogram cukru,
  • dwie łyżki octu winnego.

Jak zrobić powidła śliwkowe?

Dokładnie umyj, a następnie osusz owoce. Każdą ze śliwek przetnij na pół i wyjmij z niej pestkę. Wrzuć owoce do większego naczynia, a następnie zasyp je jednym kilogramem cukru. Całość zakrop dwiema łyżkami octu winnego. Naczynie przykryj i odstaw na dwadzieścia cztery godziny. Po upłynięciu doby rozpocznij gotowanie powideł śliwkowych. Moc palnika powinna być mała. Okres gotowania powideł wynosi cztery godziny. W tym czasie nie należy mieszać mikstury. Gorące powidła umieść w dokładnie wyparzonych słoikach. Nie zapomnij o pasteryzacji. Pasteryzacja jest procesem, który niszczy oraz hamuje wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych w domowych przetworach. Przygotowane powidła śliwkowe w słoikach należy pasteryzować przez dwadzieścia, dwadzieścia pięć minut.

2.1. Czy powidła śliwkowe są zdrowe?

Sięgając po powidła śliwkowe, dostarczamy naszemu organizmowi cennych składników odżywczych oraz witamin. W składzie popularnych przetworów znajdziemy m.in. kwas askorbinowy, przeciwutleniacze, cukry, witaminy z grupy B, potas oraz magnez. Wskutek obróbki termicznej z przetworów ubywa około siedemdziesiąt procent witaminy C. Czy można w jakiś sposób temu zapobiec? Tak. Zredukowanie czasu smażenia owoców może zapobiec utracie witamin.

Powidła śliwkowe wykazują pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ przeciwdziałają zaparciom oraz problemom z wypróżnianiem. Działają antyoksydacyjnie, znajdują zastosowanie w profilaktyce chorób nowotworowych oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze