Zawiera związek o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym. Zbija cholesterol i wspiera serce
Należy do warzyw kapustnych bogatych w cenne antyoksydanty, zawiera również witaminę A, C, K oraz witaminy z grupy B. Wiosną jest delikatna i słodka, dlatego warto kalarepę chrupać jak najczęściej, a nawet przygotowywać z niej prozdrowotny sok.
1. Kalarepa. Chrupiąca broń na raka
Choć warzywami kapustnymi Polska stoi, to kalarepa wciąż jest niedoceniana. Znana w niektórych regionach pod postacią zupy, w innych traktowana po macoszemu. Tymczasem zawiera nie tylko witaminy, minerały czy błonnik, ale także szereg związków biologicznie aktywnych o właściwościach przeciwnowotworowych. To izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol.
W 100 g warzywa znajduje się zaledwie 27 kcal, dlatego można chrupać ją bez ograniczeń. Jedna szklanka - 135 g warzywa - w 17 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie na błonnik. On nie tylko reguluje pracę jelit, ale również pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi.
Zawiera potas, wapń, magnez i żelazo - pierwiastki niezbędne do właściwego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne i łagodnie obniża ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia. Z uwagi na obecność luteiny poprawia funkcjonowanie wzroku i chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Kalarepa wspiera również drogi oddechowe oraz łagodzi dolegliwości w przebiegu astmy.
Liście kalarepy zawierają chlorofil, roślinny barwnik, który ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Co więcej, to właśnie w liściach znajduje się najwięcej wapnia oraz białka czy żelaza – więcej niż w samej bulwie.
Kalarepę warto jeść jako przekąskę, kłaść na kanapki i dodawać do sałatek. Można ją gotować, dusić i smażyć, a nawet nadziewać farszem i zapiekać. Młode listki warto posiekać i posypywać nimi dania. Z kalarepy można zrobić także zdrowy i wyjątkowo smaczny sok.
2. Sok z kalarepy. Bomba antyoksydantów
Sok z kalarepy, choć nie jest tak zasobny w błonnik jak całe warzywo, jest źródłem witamin i minerałów. W połączeniu z jabłkiem i pietruszką, które zawierają pokaźne ilości witaminy C, staje się prawdziwą bombą antyoksydantów. Ma właściwości nawadniające i tonizujące, sprawdzi się jako napój nawadniający w ciepłe dni. Warto spożywać go z uwagi na działanie detoksykujące i wspierające układ sercowo-naczyniowy.
Składniki:
- 1 średnia kalarepa,
- 2 jabłka,
- łyżka wyciśniętego soku z cytryny,
- świeżo posiekana natka pietruszki.
Wszystkie składniki należy umieścić w sokowirówce, choć można je też umieścić w kielichu blendera. W ten sposób powstanie gęsty koktajl, który pozwoli zachować także błonnik. Sok należy wypić po przygotowaniu.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl