Trwa ładowanie...

Zawiera związek o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym. Zbija cholesterol i wspiera serce

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 28.05.2023 17:37
Kalarepa obniża ciśnienie i normalizuje poziom cholesterolu we krwi
Kalarepa obniża ciśnienie i normalizuje poziom cholesterolu we krwi (Getty Images)

Należy do warzyw kapustnych bogatych w cenne antyoksydanty, zawiera również witaminę A, C, K oraz witaminy z grupy B. Wiosną jest delikatna i słodka, dlatego warto kalarepę chrupać jak najczęściej, a nawet przygotowywać z niej prozdrowotny sok.

spis treści

1. Kalarepa. Chrupiąca broń na raka

Choć warzywami kapustnymi Polska stoi, to kalarepa wciąż jest niedoceniana. Znana w niektórych regionach pod postacią zupy, w innych traktowana po macoszemu. Tymczasem zawiera nie tylko witaminy, minerały czy błonnik, ale także szereg związków biologicznie aktywnych o właściwościach przeciwnowotworowych. To izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol.

W 100 g warzywa znajduje się zaledwie 27 kcal, dlatego można chrupać ją bez ograniczeń. Jedna szklanka - 135 g warzywa - w 17 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie na błonnik. On nie tylko reguluje pracę jelit, ale również pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi.

Zobacz film: "Nowalijki. Zobacz, które najlepiej jeść"
Kalarepa zawiera substancje o działaniu antynowotworowym
Kalarepa zawiera substancje o działaniu antynowotworowym (Pixabay)

Zawiera potas, wapń, magnez i żelazo - pierwiastki niezbędne do właściwego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne i łagodnie obniża ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia. Z uwagi na obecność luteiny poprawia funkcjonowanie wzroku i chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Kalarepa wspiera również drogi oddechowe oraz łagodzi dolegliwości w przebiegu astmy.

Liście kalarepy zawierają chlorofil, roślinny barwnik, który ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Co więcej, to właśnie w liściach znajduje się najwięcej wapnia oraz białka czy żelaza – więcej niż w samej bulwie.

Kalarepę warto jeść jako przekąskę, kłaść na kanapki i dodawać do sałatek. Można ją gotować, dusić i smażyć, a nawet nadziewać farszem i zapiekać. Młode listki warto posiekać i posypywać nimi dania. Z kalarepy można zrobić także zdrowy i wyjątkowo smaczny sok.

2. Sok z kalarepy. Bomba antyoksydantów

Sok z kalarepy, choć nie jest tak zasobny w błonnik jak całe warzywo, jest źródłem witamin i minerałów. W połączeniu z jabłkiem i pietruszką, które zawierają pokaźne ilości witaminy C, staje się prawdziwą bombą antyoksydantów. Ma właściwości nawadniające i tonizujące, sprawdzi się jako napój nawadniający w ciepłe dni. Warto spożywać go z uwagi na działanie detoksykujące i wspierające układ sercowo-naczyniowy.

Składniki:

  • 1 średnia kalarepa,
  • 2 jabłka,
  • łyżka wyciśniętego soku z cytryny,
  • świeżo posiekana natka pietruszki.

Wszystkie składniki należy umieścić w sokowirówce, choć można je też umieścić w kielichu blendera. W ten sposób powstanie gęsty koktajl, który pozwoli zachować także błonnik. Sok należy wypić po przygotowaniu.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze