Trwa ładowanie...

Zatrzymuje proces starzenia się. Chroni przed demencją, chorobami serca, udarem

Avatar placeholder
03.11.2023 07:23
Kofeina może spowolnić proces starzenia fizycznego. Warto sięgać nie tylko po kawę
Kofeina może spowolnić proces starzenia fizycznego. Warto sięgać nie tylko po kawę (Getty Images)

Kawa może zmniejszyć ryzyko demencji i spowolnić proces starzenia fizycznego - wynika z najnowszych badań. Wszystko dzięki zbawiennym związkom zawartym w aromatycznym napoju.

spis treści

1. Korzyści z picia kawy

Naukowcy z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze odkryli związek między spożyciem kofeiny a zmniejszeniem "słabości fizycznej w późniejszym wieku". Sięganie po kofeinę redukuje także ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, cukrzycy, chorób układu krążenia i otyłości.

Badanie wykazało, że u osób, które piły 2-3 filiżanki kawy dziennie, ryzyko wystąpienia słabości fizycznej w późniejszym wieku było znacznie niższe niż u osób w ogóle niespożywających kofeiny.

W badaniu wzięło udział 12 tys. osób. Z uczestnikami po raz pierwszy przeprowadzono wywiad w średnim wieku ok. 53 lat. Zapytano ich o nawyki związane z dietą oraz spożywaniem kawy.

Zobacz film: "Kawa chroni przed parkinsonem"

Przy średniej wieku wynoszącej 73 lata, czyli ok. 20 lat później, wśród uczestników przeprowadzono ankietę dotyczącą masy ciała, poziomu energii oraz przeprowadzono test sprawności i siły uścisku dłoni.

2. Wyniki badania

Z ankiety wynikało, że 68,5 proc. uczestników piło kawę codziennie, z czego 52,9 proc. sięgało po jedną filiżankę. Od dwóch do trzech napojów dziennie piło 42,4 proc., a 4,9 proc. spożywało cztery lub więcej.

Korzyści zauważono także u osób, które sięgają po czarną i zieloną herbatę. Osoby pijące herbatę podzielono na cztery kategorie: tych, którzy nigdy jej nie piją, oraz tych, którzy spożywają ją przynajmniej raz w miesiącu, raz w tygodniu i codziennie.

Związek między kofeiną a zmniejszoną słabością fizyczną był najbardziej zauważalny w teście siły uścisku dłoni i sprawności. Uczestnicy regularnie pijący kawę zgłosili także lepsze samopoczucie i rzadziej skarżyli się na brak energii.

3. Prozdrowotne związki

Badania powiązały spożywanie kofeiny z niższym ryzykiem chorób serca (jak np. zawał), udaru mózgu, demencji i choroby Alzheimera. U kobiet zaobserwowano także mniejsze prawdopodobieństwo złamania biodra.

Kawa i herbata oprócz kofeiny zawierają wiele dobroczynnych związków. Bioaktywne polifenole mają przeciwutleniające i przeciwzapalne właściwości, które pomagają obniżać ryzyko wielu chorób.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze