Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w łososiu hodowlanym spadła o połowę w ciągu ostatnich pięciu lat

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Stirling pokazuje, że poziom dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3 w łososiu hodowlanym znacznie spadł w ciągu ostatnich pięciu lat. Eksperci ostrzegają, że jest w nim coraz więcej szkodliwych substancji.

Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w łososiu hodowlanym spadła o połowę w ciągu ostatnich pięciu latZawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w łososiu hodowlanym spadła o połowę w ciągu ostatnich pięciu lat

Łosoś hodowlany jest szkodliwy dla zdrowia

BBC News dowiedział się, że przeciętnie poziom tłuszczów omega-3 w tych rybach obniżył się o połowę w ciągu tego okresu.

Badanie jako winnego wskazuje rodzaj paszy, którą żywione są ryby hodowlane.

"Jeśli nic z tym nie zrobimy, poziom korzystnych kwasów omega-3 może tak naprawdę tylko spadać w dół. W zamian za to mamy wzrost substancji toksycznych.” – mówi prof Douglas Tocher z Uniwersytetu w Stirling.

"Około pięć lat temu część łososia atlantyckiego o wadze 130 g była w stanie dostarczyć trzy i pół grama korzystnych kwasów omega-3, co stanowi zalecaną dawkę tygodniową. Teraz ta sama ilość łososia dostarcza ich o połowę mniej” – wyjaśnia prof Tocher.

Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają istotną rolę w wielu podstawowych procesach w organizmie.

Łosoś jest najbogatszym źródłem cennych kwasów tłuszczowych, jednak poziom ich spadł o połowę w ostatnich latach
Łosoś jest najbogatszym źródłem cennych kwasów tłuszczowych, jednak poziom ich spadł o połowę w ostatnich latach © 123RF

Profesor Tocher powiedział BBC News, że jest zaniepokojony tym, co może zdarzyć się z jakością łososia oraz poziomem tłuszczu omega-3 w ciągu kilku przyszłych lat.

Współpracujący z nim dr Matthew Sprague zauważył, że rząd powinien rozważyć zmianę zalecania dotyczącego ilości spożywanych ryb.

"Łosoś hodowlany to dziś strata pieniędzy ze względu na pasze, którymi są karmione. Natomiast ważne jest jedzenie przynajmniej dwóch porcji ryb tygodniowo, z których jedna powinna być oleista. Moim zdaniem zalecenie jednej dawki tłustej ryby powinno być zwiększone przynajmniej o połowę” – powiedział.

W odpowiedzi na wyniki badań sławny dietetyk, dr Alison Tedstone, powiedział: "Ostatecznie wszyscy musimy jeść więcej tłustych ryb; średnio dorośli spożywają 54 g tłustych ryb tygodniowo, gdy zalecana dawka to co najmniej 140 g. Nasi niezależni eksperci zawsze służą poradą co do układania racjonalnej diety”.

Poziom kwasów omega-3 w łososiu hodowlanym spadł z powodu czynników ekonomicznych. Dotychczas hodowcy karmili swoje łososie paszą, której 80 proc. stanowiły tłuste ryby. Teraz jest to nie więcej niż 20 proc.

Jakie są inne źródła kwasów Omega-3?

Głównym źródłem kwasów omega-3 kwasów tłuszczowych są tłuste ryby, takie jak śledź, makrela, sardynki, sardele i pstrąg.

Mniejsze ilości mogą zawierać:

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka