Zawiera antyrakowe związki, chroni żołądek i jelita. Ten sok jest najzdrowszy
Poza witaminami oraz minerałami owoce zawierają również antyoksydanty, które są niezwykle cennym składnikiem. Substancje te są potężnym narzędziem w profilaktyce nowotworowej. Poznaj soki, które mogą pomóc zredukować ryzyko powstania raka.
1. Jakie soki warto codziennie pić?
Pierwszy na liście jest sok winogronowy. Winogrona to wartościowe źródło witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Zawierają także minerały, np. potas, magnez, żelazo i jod.
Dodatkowo winogrona są pełne flawonoidów, które wykazują właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu chronią nasz organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników, co z kolei pomaga obniżyć ryzyko chorób nowotworowych i nadciśnienia tętniczego, a także spowalnia proces starzenia organizmu. Składniki winogron są efektywne w walce z różnymi typami nowotworu, takimi jak rak skóry, żołądka, prostaty, piersi i jelit.
Kolejnym cennym produktem jest sok z granatów, jego zdrowotne działanie było docenione już w starożytnych Chinach. Naukowo udowodniono, że sok z granatu jest potężnym narzędziem w walce z rakiem piersi i prostaty, co wynika z obecności przeciwutleniaczy. Ponadto granat poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego i pomaga zmniejszyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL.
Sok żurawinowy to kolejny napój, który powinien znaleźć się w naszej diecie. Żurawina nie tylko zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych w naszym organizmie, ale również poprawia stan naszego serca. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Massachusetts w Stanach Zjednoczonych potwierdziły, że ekstrakt z owoców żurawiny hamuje rozwój komórek rakowych w jelicie grubym, działa przeciwalergicznie i chroni cukrzyków przed zaćmą.
Na koniec warto wspomnieć o soku jabłkowym. Jabłka to najpopularniejsze owoce w naszym kraju, które poza tym, że są smaczne, posiadają również właściwości zdrowotne.
Korzyści wynikające z jedzenia tych owoców zostały potwierdzone przez chińskich naukowców z Uniwersytetu w Xi'an. Jabłka są skuteczne w leczeniu nowotworu okrężnicy, poza tym regularnie spożywane dostarczają organizmowi składników, takich jak witamina C, witaminy z grupy B, beta-karoten, fosfor, siarka, żelazo, magnez, kwercetyna i błonnik pokarmowy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl