Trwa ładowanie...

Zawiera antyrakowe związki, chroni żołądek i jelita. Ten sok jest najzdrowszy

Avatar placeholder
19.04.2024 08:37
Soki najlepsze dla zdrowia. Mogą zmniejszyć ryzyko raka
Soki najlepsze dla zdrowia. Mogą zmniejszyć ryzyko raka (Getty Images)

Poza witaminami oraz minerałami owoce zawierają również antyoksydanty, które są niezwykle cennym składnikiem. Substancje te są potężnym narzędziem w profilaktyce nowotworowej. Poznaj soki, które mogą pomóc zredukować ryzyko powstania raka.

spis treści

1. Jakie soki warto codziennie pić?

Pierwszy na liście jest sok winogronowy. Winogrona to wartościowe źródło witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Zawierają także minerały, np. potas, magnez, żelazo i jod.

Dodatkowo winogrona są pełne flawonoidów, które wykazują właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu chronią nasz organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników, co z kolei pomaga obniżyć ryzyko chorób nowotworowych i nadciśnienia tętniczego, a także spowalnia proces starzenia organizmu. Składniki winogron są efektywne w walce z różnymi typami nowotworu, takimi jak rak skóry, żołądka, prostaty, piersi i jelit.

Kolejnym cennym produktem jest sok z granatów, jego zdrowotne działanie było docenione już w starożytnych Chinach. Naukowo udowodniono, że sok z granatu jest potężnym narzędziem w walce z rakiem piersi i prostaty, co wynika z obecności przeciwutleniaczy. Ponadto granat poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego i pomaga zmniejszyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Sok żurawinowy to kolejny napój, który powinien znaleźć się w naszej diecie. Żurawina nie tylko zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych w naszym organizmie, ale również poprawia stan naszego serca. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Massachusetts w Stanach Zjednoczonych potwierdziły, że ekstrakt z owoców żurawiny hamuje rozwój komórek rakowych w jelicie grubym, działa przeciwalergicznie i chroni cukrzyków przed zaćmą.

Na koniec warto wspomnieć o soku jabłkowym. Jabłka to najpopularniejsze owoce w naszym kraju, które poza tym, że są smaczne, posiadają również właściwości zdrowotne.

Korzyści wynikające z jedzenia tych owoców zostały potwierdzone przez chińskich naukowców z Uniwersytetu w Xi'an. Jabłka są skuteczne w leczeniu nowotworu okrężnicy, poza tym regularnie spożywane dostarczają organizmowi składników, takich jak witamina C, witaminy z grupy B, beta-karoten, fosfor, siarka, żelazo, magnez, kwercetyna i błonnik pokarmowy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze