Zawiera rakotwórcze nitrozoaminy. Ogranicz do minimum
Jeżeli zależy nam na dbaniu o zdrowie, to powinniśmy zwrócić uwagę na jakość spożywanych produktów. Idealnie byłoby wybierać ekologiczne artykuły spożywcze pochodzące z zaufanych źródeł. Okazuje się, że wiele codziennych artykułów spożywczych zawiera rakotwórcze związki chemiczne, takie jak nitrozoaminy. Warto wiedzieć, w których produktach jest ich najwięcej.
1. Kiedy w żywności powstają nitrozoaminy?
Wiele artykułów spożywczych w wyniku nieprawidłowego procesu produkcyjnego lub na skutek obróbki termicznej staje się źródłem potencjalnie rakotwórczych substancji.
Przykładem szkodliwych związków chemicznych są nitrozoaminy. Powstają na wiele różnych sposobów, takich jak rodzaj obróbki czy sposób przechowywania żywności. Mogą rozwinąć się nawet w układzie pokarmowym pod wpływem działania kwasu solnego obecnego w soku żołądkowym.
Nitrozoaminy wykazują działanie kancerogenne i mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów w różnych częściach ciała, takich jak wątroba, jelito grube, płuca, trzustka, żołądek, nerki, pęcherz moczowy, przełyk czy język.
2. W jakich produktach spożywczych znajdują się nitrozoaminy?
Powszechnie uważa się, że to, co jemy, wpływa na nasze zdrowie. Nitrozoaminy, czyli rakotwórcze związki chemiczne, zostały wykryte w wielu artykułach, które spożywamy codziennie.
Aby zadbać o swoje zdrowie zaleca się wybieranie żywności ekologicznej, pochodzącej z zaufanych gospodarstw lub od znajomych rolników. Niestety nie zawsze mamy dostęp do takich produktów, co może stanowić wyzwanie dla naszych dążeń do zdrowego odżywiania.
Przetworzone ryby, na przykład te dostępne w puszkach, jak tuńczyk, mogą zawierać nitrozoaminy o potencjalnie rakotwórczych właściwościach. Substancje te mogą powstać podczas produkcji, jak również w czasie zamknięcia w puszkach.
Podobnie z przetworzonym mięsem - w wędlinach nitrozaminy mogą powstawać samoistnie, podczas przechowywania, jednak proces ten przyspiesza obróbka termiczna, np. smażenie.
Badania laboratoryjne na zwierzętach sugerują, że ekspozycja na nitrozoaminy może być związana z ryzykiem rozwoju różnych nowotworów, w tym raka przewodu pokarmowego.
Piwo i napoje alkoholowe to produkty powstające w wysokich temperaturach, co sprzyja rozwojowi szkodliwych nitroazamin, które mogą przyczynić się do rozwoju groźnych chorób.
Jednocześnie częste spożywanie alkoholu ma negatywny wpływ na organizm i (bez związku z zawartością nitroazamin) może spowodować wzrost ryzyka raka jelita grubego, piersi, wątroby i przełyku.
Sery to kolejna grupa artykułów spożywczych, które mogą zawierać potencjalnie rakotwórcze substancje. Wpływa na o proces produkcji, przechowywania i konserwacji żywności.
Warto mieć to na uwadze i wybierać sery pochodzące ze sprawdzonych źródeł, zwłaszcza te o niższej zawartości tłuszczu, by jednocześnie zadbać o ilość spożywanych kalorii.
Warzywa, które rosną na polach poddawanych działaniu dużej ilości środków ochrony roślin, mogą zawierać resztki tych substancji chemicznych. Nitroazominy powstają, gdy azotanowe związki chemiczne reagują z aminami pochodzącymi z roślin.
Częste spożywanie zanieczyszczonych warzyw może przyczynić się do zwiększonego ryzyka rozwoju nowotworów, zwłaszcza żołądka i jelita.
Aby zmniejszyć ryzyko narażenia na nitroazominy zaleca się wybieranie warzyw z ekologicznych gospodarstw, a także dokładne mycie i obieranie ich przed spożyciem.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl