Zbawienne dla mózgu i jelit. Chronią przed rakiem, stabilizują cukier

Nasi przodkowie sięgali po ziarna 105 tys. lat temu, czego dowiodły odnalezione narzędzia do mielenia zbóż. Ale nasiona to nie tylko ziarno pszenicy. Niektóre z nich są znacznie bardziej wartościowe, a przy tym nie wymagają żadnej obróbki. Można je chrupać do woli.

Znane od 105 tys. lat. Chronią przed rakiem, poprawiają pracę jelitZnane od 105 tys. lat. Chronią przed rakiem, poprawiają pracę jelit
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Źródło białka, błonnika i kwasów omega-3

Nasiona to obok orzechów jedno z najcenniejszych w diecie źródeł białka, zdrowych tłuszczów i błonnika. Choć coraz częściej lądują w naszych koszykach, wciąż nie doceniamy ich potencjału. To duży błąd, bo nasiona idealnie nadają się jako dodatek do porannej owsianki czy kanapki z masłem, jako chrupiąca posypka do zupy czy dania głównego. Można posypywać nimi sałatki i chrupać jako przekąskę, a nawet dodawać do deserów.

Stanowią źródło kwasów tłuszczowych omega-3, kluczowych dla pracy układu nerwowego, w tym mózgu. Badania dowodzą, że tłuszcze nienasycone z grupy omega-3 mogą chronić przed chorobami serca i zapobiegać rozwojowi stanów zapalnych w organizmie, stojących u podłoża wielu chorób. Nasiona są również źródłem białka i błonnika, który reguluje pracę jelit, "dokarmia" mikrobiom, a nawet zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Dokarmiają mikrobiom jelitowy i chronią serce

Które nasiona należą do najbardziej wartościowych? To przede wszystkim nasiona chia, których właściwości doceniali już Aztekowie. Nasiona szałwii hiszpańskiej w dwóch łyżkach zawierają aż dziewięć gramów błonnika, czyli niemal połowę dziennej, zalecanej przez WHO dawki, cztery gramy białka i pokaźne zasoby mikroelementów, w tym żelaza, magnezu, fosforu i cynku.

Właściwości chia i siemienia lnianego

Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą obniżać poziom cholesterolu LDL
Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą obniżać poziom cholesterolu LDL © Pixabay

Opublikowana na łamach "Food & Function" metaanaliza wskazuje, że z uwagi na zawartość kwasów omega-3 nasiona szałwii hiszpańskiej mogą obniżać poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, a zarazem sprzyjać zwiększaniu stężenia cholesterolu HDL we krwi. Nasiona chia mogą też chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2 czy nadciśnienia i chorób serca.

Ci, których szałwia hiszpańska nie przekonuje, powinni sięgnąć po nasze rodzime nasiona lnu. Dwie łyżki zawierają "tylko" 4,5 g błonnika, ale za to aż sześć gramów kwasów omega-3. Badania wskazują, że nasiona lnu w diecie to szansa na mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i nadciśnienia. Mogą łagodzić dolegliwości jelitowe, wspierać mikrobiom i leczyć lub zapobiegać zaparciom za sprawą obecności zarówno błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego.

Siemię lniane podobnie jak nasiona chia może także obniżać poziom trójglicerydów i tzw. złego cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą i chorobami serca.

Inne, wyjątkowo cenne nasiona, jakie warto mieć w szafce kuchennej, to:

  • komosa ryżowa - jedna filiżanka ugotowanej komosy zawiera aż osiem gramów białka, do tego nasiona stanowią źródło błonnika i kwasów tłuszczowych nienasyconych,
  • ziarna sezamu - źródło miedzi, manganu i żelaza, ale zawierają też kluczowe dla układu nerwowego witaminy z grupy B,
  • nasiona słonecznika - poza błonnikiem, białkiem i tłuszczami zawierają cynk, potas, wapń i żelazo, wspierają więc zdrowie kości, mogą chronić przed anemią i nadciśnieniem.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka