Trwa ładowanie...

Zbawienne dla wątroby i przewodu pokarmowego. Najedz się póki trwa sezon

Avatar placeholder
06.08.2023 20:22
Dlaczego warto jeść maliny?
Dlaczego warto jeść maliny? (Getty Images)

Nie od dziś wiadomo, że w diecie nie powinno zabraknąć owoców. Warto więc sięgać po maliny, szczególnie kiedy mamy dostęp do tych świeżych. Te małe owoce mają mnóstwo cennych właściwości prozdrowotnych.

spis treści

1. Owoce o wielu właściwościach

Maliny to szalenie popularne owoce. Są nie tylko bardzo smaczne, ale także bardzo zdrowe i są świetnym dodatkiem do wielu dań i deserów. Spożywanie ich wspomaga układ odpornościowy, krążenia i poprawia funkcje mózgu.

W malinach znajdziemy także całą masę przeciwutleniaczy, jak np. związki fenolowe. Antyoksydanty są nieocenione w ochronie naszego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i wielu chorób.

- Oprócz silnych właściwości przeciwutleniających, związki polifenolowe występujące w malinach wykazują również inne korzystne działania biologiczne, w tym regulujące stan zapalny, metabolizm lipidów, syntezę kwasów żółciowych w wątrobie oraz aktywność mikrobioty w przewodzie pokarmowym - wyjaśnia dr Bartosz Fotschki z Zakładu Biologicznych Funkcji Żywności IRZiBŻ PAN w Olsztynie na stronie Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Wzmocnij prozdrowotne działanie malin

Okazuje się, że prozdrowotne działanie malin możemy jeszcze wzmocnić. Odpowiednia suplementacja w połączeniu z owocami może poprawić funkcjonowanie przewodu pokarmowego, usprawnić pracę jelit i wspierać zdrowie mikrobioty.

Łącząc maliny z prebiotykami, jesteśmy w stanie zwiększyć efektywność rozkładu polifenoli z malin. Powstałe związki pozytywnie wpływają na metabolizm tłuszczu w wątrobie.

Takie połączenie może redukować stany zapalne w organizmie i poprawić aktywność mikroflory jelitowej. W badaniu owoce połączono z prebiotycznym działaniem fruktooligosacharydów.

- Wyniki badań potwierdziły wzmocnienie efektywności metabolizowania polifenoli do związków chemicznych o większym potencjale prozdrowotnym. Mechanizm działania tej mieszanki łączy ze sobą wzrost liczby bakterii wykazujących zdolność do metabolizmu polifenoli w przewodzie pokarmowym ze zwiększonym stężeniem metabolitów, które docierają do wątroby i regulują mechanizmy związane z metabolizmem lipidów, stresem oksydacyjnym oraz stanem zapalnym - podsumowuje naukowiec dla PAN.

Wyniki badań opublikowano na łamach "Food Research International".

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze