Zbija cukier i cholesterol. Jelita go kochają, a wirusy boją
Święta i obchody Nowego Roku mocno odcisnęły się na naszej wadze, a co za tym idzie - na samopoczuciu. Wiele osób w ramach noworocznych postanowień stawia sobie za cel zrzucenie zbędnych kilogramów i wprowadzenie modyfikacji w jadłospisie. Warto więc sięgać po łatwo dostępne superfoods.
1. Drobne modyfikacje w diecie
Całkowita modyfikacja jadłospisu może okazać się sporym wyzwaniem. Zmiany najlepiej wprowadzać stopniowo, by z czasem nie zabrakło motywacji. Dietetyczka Shony Wilkinson podpowiada, od czego zacząć.
Specjalistka żywienia zaleca, by sięgać po łatwo dostępne superfoods. Trzy wskazane przez nią produkty zbawiennie wpływają na jelita, zawierają wiele cennych substancji, a także poprawiają nastrój i funkcjonowanie układu odpornościowego.
Oprócz wprowadzenia kilku naturalnych produktów do diety, warto także ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z przetworzonej żywności, fast foodów oraz alkoholu.
2. Superfoods dla zdrowych jelit
Shony Wilkinson gorąco zachęca, by w naszej diecie znalazło się więcej owsa. Zboże nie tylko jest uznawane za superfoods, ale także należy do tych najzdrowszych. Do tego jest wszechstronnym produktem.
W owsie znajduje się mnóstwo błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit, pomaga w utrzymaniu zdrowej masy ciała, a także reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu.
Zboże sprawdzi się nie tylko w formie owsianki - może być dodatkiem do wypieków, posłuży jako baza do ciasteczek, a jest także doskonałym dodatkiem do jogurtów.
Kolejnym zalecanym przez ekspertkę produktem jest kakao. Pełno w nim przeciwutleniaczy, wapnia, magnezu oraz żelaza. Nie tylko poprawia nastrój, ale również odżywia mikrobiom jelitowy. Przygotuj więc smaczny napój lub sięgnij po kostkę gorzkiej czekolady.
Na koniec warto też sięgać po imbir. Jak zauważa Shony Wilkinson, szczególne korzyści może przynieść w sezonie zimowym, gdy atakują nas infekcje. Na tym jednak nie koniec zalet aromatycznej przyprawy.
Imbir zawiera całą masę witamin, minerałów, aminokwasów i antyoksydantów. Doskonale rozgrzewa, wspomaga trawienie, stymuluje żołądek, a także ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl