Zdradza, że owoc jest rakotwórczy. Od razu wyrzuć

Owoce i warzywa są nie tylko smaczne, ale również zdrowe, a dodatkowo doskonale zaspokajają pragnienie i głód. Niemniej jednak niektóre z nich mogą okazać się szkodliwe, zwłaszcza jeśli zauważymy na nich jakiekolwiek plamki.

Nie jedz, gdy zauważysz na owocach i warzywach. To znak, że siedzi w nich rakotwórcza toksynaNie jedz, gdy zauważysz na owocach i warzywach. To znak, że siedzi w nich rakotwórcza toksyna
Źródło zdjęć: © Getty Images

Unikaj owoców i warzyw z brązowymi plamkami

Owoce i warzywa mogą stać się niezdrowe, gdy producenci stosują różnego rodzaju konserwanty i sztuczne substancje, aby przedłużyć ich trwałość. Co więcej, brązowe plamki, które czasem pojawiają się na powierzchni tych produktów, mogą również wskazywać na to, że są one szkodliwe dla zdrowia.

Z pewnością zdarzyło się, że na owocach lub warzywach, które właśnie wyjąłeś z lodówki, zauważyłeś brunatne przebarwienia. Zazwyczaj odcinamy takie miejsca, aby pozbyć się zepsutego fragmentu, a resztę produktu spożywamy bez większych obaw.

Niestety, mamy dla ciebie złą wiadomość. Okazuje się, że te przebarwienia, które pojawiają się na zepsutych owocach i warzywach, są spowodowane obecnością silnie trującej substancji o nazwie patulina. Pojawienie się brązowych plam na owocach lub warzywach oznacza, że nie powinniśmy ich spożywać.

Co zrobić, gdy jedzenie pleśnieje?

Mykotoksyna o działaniu mutagennym

Patulina to mykotoksyna, czyli szkodliwa pleśń, która może powodować szereg problemów zdrowotnych. Substancja ta może wywoływać alergie pokarmowe, grzybice, choroby układu oddechowego, pokarmowego i wątroby. Co więcej, patulina jest uważana za czynnik rakotwórczy i może prowadzić do poważnych zatruć.

Patulina najczęściej pojawia się na jabłkach, ale warto dokładnie sprawdzać również inne owoce i warzywa. To samo dotyczy przetworów, takich jak dżemy, soki czy konfitury. Warto pamiętać, że nie wystarczy usunąć zepsutego fragmentu, ponieważ zarodniki pleśni najprawdopodobniej przeniknęły do innych części owocu lub warzywa.

Szkodliwe substancje mogą rozwijać się również wewnątrz owoców, a zarodniki pleśni są zazwyczaj niewidoczne gołym okiem. Mykotoksynę można znaleźć także w pestkach. Substancja ta łatwo rozpuszcza się w wodzie, co sprawia, że szybko rozprzestrzenia się w żywności.

Patulina jest oporna na działanie wysokich temperatur, więc odcinanie zepsutych fragmentów nie rozwiąże problemu, a obróbka termiczna nie pomoże pozbyć się tej szkodliwej substancji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka