Trwa ładowanie...

Zdrowe ciasta z warzywami

 Sylwia Stachura
Sylwia Stachura 30.10.2018 15:02
Zdrowe ciasta z warzywami
Zdrowe ciasta z warzywami (Zdjęcie ciasta dyniowego / Shutterstock)

Lubisz słodycze, ale dbasz o linię? Bycie na diecie nie wyklucza jedzenia słodkości. Trzeba jednak zadbać o to, by były to zdrowe słodycze, które dostarczają organizmowi czegoś więcej niż tylko chwili przyjemności. Idealnym rozwiązaniem są ciasta z warzywami – niskokaloryczne i naprawdę pyszne. Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów i poznawania nowych smaków.

spis treści

1. Zalety ciast z warzywami

Nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa są zdrowe, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Chętnie jemy je surowe, w formie sałatek i surówek, a także na ciepło, jako dodatki do posiłków i samodzielne dania. Czy można wykorzystać je również do przygotowywania deserów? Tak, warzywa są świetnym dodatkiem do ciast! Takie wypieki mają mało kalorii, dlatego są idealnym rozwiązaniem dla odchudzających się łasuchów. Miąższ warzyw sprawia, że ciasto jest wilgotne, długo pozostaje świeże i nie robi się suche. Do pieczenia wykorzystuje się warzywa, które naturalnie zawierają w sobie dużo cukru, dlatego wzbogacają smak wypieków. Dodają im też tekstury i nadają lekkości.

2. Jakie warzywa wykorzystać?

Ciasta z warzywami mają same zalety, ale które warzywa można wykorzystać do pieczenia? Wybór jest naprawdę ogromny i na pewno każdy znajdzie odpowiadające mu połączenie smakowe.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Najbardziej znane jest ciasto marchewkowe. Pierwsze pojawiły się prawdopodobnie w Szwajcarii. Po II wojnie światowej zyskały popularność w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Obecnie to jeden z najpopularniejszych słodkich wypieków w tych krajach. Tradycyjne ciasto marchewkowe robi się z dodatkiem cynamonu, orzechów i rodzynków. Wierzch ciasta zdobi polewa na bazie kremowego serka, masła i cukru. W wersji dietetycznej można zrezygnować z masy, a do ciasta dodać mąkę pełnoziarnistą i miód.

Ciasto dyniowe to kolejny amerykański klasyk. Przygotowuje się je jesienią i zimą, zwłaszcza z okazji Halloween, Święta Dziękczynienia oraz Bożego Narodzenia. Spód z kruchego ciasta przykrywa masa z dyni, śmietanki i korzennych przypraw (gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, goździków). Amerykański placek dyniowy nie należy do lekkich deserów, ale dynia może być użyta w bardziej dietetycznych przepisach na słodkości. Purée z tego warzywa nadaje się do ciast ucieranych, serników oraz drożdżówek. Słodki miąższ dyni dobrze komponuje się z przyprawami oraz bakaliami. Będąc na diecie, można przygotować ciasto z mąki orkiszowej, oliwy z oliwek i orzechów. Będzie wtedy bogate nie tylko w smak, ale też w zdrowe składniki.

Jesteś czekoladoholiczką? Tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady potrafi przegonić smutki, dlatego nie musimy z niej rezygnować nawet na diecie. Jeśli marzysz o wilgotnym, czekoladowym cieście, które rozpływa się w ustach, musisz wypróbować ciasta z... burakami. Te niepozorne warzywa sprawią, że będzie ono mokre i bardzo smaczne. Niskokaloryczne ciasto czekoladowe? Brzmi nieprawdopodobnie, ale warto spróbować. Ciasto można odchudzić, zastępując mąkę zmielonymi płatkami owsianymi, a cukier – miodem. Satysfakcja gwarantowana, a sumienie czyste!

Większości z nas ziemniaki nie kojarzą się ze słodkościami. Tanie i popularne w naszym kraju warzywa można jednak wykorzystać podczas pieczenia. Sernik z dodatkiem ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków będzie miał jedwabistą konsystencję. Ziemniaki dodaje się również do ciast drożdżowych, które dzięki temu są sprężyste i wilgotne.

Miłośnikom kulinarnych eksperymentów polecamy wypróbowanie również innych warzyw. Tarta cukinia to świetny dodatek do muffinek z pistacjami i suszoną żurawiną, a rozdrobnioną czerwoną fasolę można wykorzystać do ciasta czekoladowego, zastępując nią część mąki. Szczególnie polecamy ciasto z pasternakiem, do którego dodaje się orzechy włoskie, cukier trzcinowy i syrop klonowy. Idealne połączenie pasujące do filiżanki herbaty.

Dieta nie musi się wiązać z wyrzeczeniami. Nawet odchudzając się, możemy jeść słodycze. Wystarczy wiedzieć, czym zastąpić niezdrowe składniki i poświęcić czas na własnoręczne przygotowanie smakołyków. Jakie ciasta z warzywami pieczecie?

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze