Zdrowe produkty, które niszczą twoją skórę
Marzenia o idealnej cerze nie spełnią się bez stosowania odpowiedniej diety. Nie jest to żadna nowość, jednak odkryciem może być to, że niektóre powszechnie uważane za zdrowe produkty wcale nie działają dobrze na skórę. Oto przykłady artykułów spożywczych, które są szkodliwe dla cery i propozycje korzystniejszych zamienników.
Niskotłuszczowe produkty
Producenci żywności o obniżonej zawartości tłuszczu często poprawiają jej smak cukrem. Jeśli decydujesz się na „niskotłuszczowy” lub „beztłuszczowy” produkt, możesz mieć niemal stuprocentową pewność, że będzie on zawierał mnóstwo cukru, który ma destrukcyjne działanie na włókna kolagenowe, powodując starzenie się skóry.
Chude mleko
W jednym z najobszerniejszych i najdłużej trwających badań dotyczących zdrowia kobiet – Nurses' Health Study – obserwowano 77 761 pielęgniarek przez 12 lat. Wyniki wykazały, że kobiety, które jako nastolatki piły więcej mleka, miały większy trądzik od tych, które piły go mniej. Chude mleko miało gorszy wpływ na cerę niż mleko pełnotłuste. Naukowcy podejrzewają, że oprócz laktozy negatywny wpływ na cerę mogą mieć też hormony i bioaktywne molekuły zawarte w mleku.
Zamiennik: odstaw krowie mleko i sięgnij po niesłodzone mleko kokosowe lub migdałowe.
Oleje roślinne
Niektóre tłuszcze posiadają właściwości zapalne i należy ich unikać, ponieważ destrukcyjnie wpływają na skórę. Zaliczają się do nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, które obficie występują w powszechnie stosowanych olejach roślinnych, a także w oleju kukurydzianym i sojowym. Wiele badań wskazuje na to, że trądzik jest chorobą zapalną.
Zamiennik: przerzuć się na oliwę z oliwek i olej kokosowy.
Koktajle owocowe
Co prawda, pijąc smoothie z owoców, dostarczamy organizmowi składników odżywczych, ale przy okazji spożywamy solidną dawkę cukru. I nie ma znaczenia, czy sięgamy po koktajl sklepowy, czy własnej roboty – znajdziemy w nim porównywalną ilość cukru jak w słodkim milkshake’u. Nadwyżka fruktozy, cukru owocowego, może powodować starzenie się i niszczenie skóry.
Zamiennik: sporządzaj koktajle samodzielnie i pamiętaj, aby składały się głównie z roślin liściastych i warzyw kapustnych. Ich smak wzbogacisz dodatkiem cytryny lub mrożonych malin.