Zdrowe śniadanie - znaczenie, produkty śniadaniowe, owoce, napoje
Charakter śniadania w dużej mierze uzależniony jest od zwyczajów danego kraju. Na przykład Anglicy spożywają tłuste i wysokokaloryczne śniadania złożone zazwyczaj z sadzonych jajek, kiełbasek, bekonu i tostów, a Francuzi preferują rogalika z kawą.
1. Znaczenie zdrowego śniadania
Pora śniadania uzależniona jest od stylu życia i obowiązków. Okazuje się jednak, że wiele osób codziennie rezygnuje ze śniadania. Zazwyczaj wynika to z braku czasu i wielu obowiązków, jakim musimy podołać na co dzień. Opuszczanie śniadania jest jednak wielkim błędem, ponieważ pierwszy posiłek daje nam energię na cały dzień. Warto więc znaleźć rano trochę czasu, aby zjeść zdrowe śniadanie.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, ponieważ po przespanej nocy przywraca odpowiedni poziom cukru we krwi. Zdrowe śniadanie gwarantuje energię na cały poranek, co zapobiega napadom głodu i podjadaniu niezdrowych, wysokokalorycznych produktów przed obiadem.
Również osoby, które dbają o sylwetkę lub chcą schudnąć, nie powinny wychodzić z domu pomijając zdrowe śniadanie. Rezygnowanie ze śniadań zmusza nasz organizm do robienia rezerw, przez co znacznie wolniej spalamy kalorie i nadmiar tłuszczu. O wiele lepiej, jeśli na początku dnia zjemy więcej, niż gdybyśmy mieli przejadać się na noc.
To, co zjemy na zdrowe śniadanie, najprawdopodobniej zostanie zużyte na funkcjonowanie w ciągu całego dnia, a to co zjemy na noc, w większości nam się odłoży w postaci tkanki tłuszczowej. Jeśli nawet nie mamy czasu na zdrowe śniadanie nie powinniśmy rezygnować z pierwszego posiłku. Warto wtedy wybrać coś lekkiego i szybkiego, a zarazem nadal musi to być zdrowe śniadanie.
2. Najlepsze produkty na zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie to dla przykładu muesli. Można je kształtować dowolnie, w zależności od naszych preferencji, a gdy nam się znudzi, zawsze możemy dodać nowy składnik. Podstawą muesli są płatki zbożowe – najlepsze ze względu na obecność błonnika są owsiane lub z pełnego ziarna pszenicy.
Do tego oczywiście ziarna zbóż, orzechy, pestki nasion i suszone owoce (rodzynki, morele).
To też warto wiedzieć
- Śniadanie dla sportowca
- Idealne śniadanie
- Co jeść na śniadanie?
- Dietetyczne śniadanie
Całość zalewamy mlekiem lub jogurtem naturalnym albo kefirem. Całość można uzupełnić świeżymi owocami sezonowymi lub kawałkami banana. Takie zdrowe śniadanie da nam siłę i witalność na cały dzień, a przy tym nie da niekomfortowego uczucia pełności.
3. Owoce na śniadanie
Zdrowe śniadanie koniecznie musi zawierać owoce. Mogą być one dodatkiem do muesli lub w formie soku owocowego. Na zdrowe śniadanie warto zjadać pomarańcze, grejpfruty lub jabłka. Zawarty w nich błonnik poprawi perystaltykę jelit, a witaminy, w tym niezwykle ważna witamina C, ochronią przed infekcjami i skutkami stresu i przemęczenia.
Jeśli nie przepadamy za muesli, dobrą opcją na zdrowe śniadanie są bułeczki pełnoziarniste z twarożkiem, jajkiem, żółtym serem lub chudą wędliną. Do tego oczywiście warzywa – sałata, ogórek, pomidor, szczypiorek, rzodkiewka itd. Pamiętajmy, że dziennie należy zjadać 5 porcji warzyw, dlatego też dobrze zacząć już od śniadania.
4. Najzdrowszy napój na śniadanie
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kawy. Chociaż pod pewnymi względami nie jest zbyt zdrowym rozwiązaniem, najnowsze wyniki badań wskazują, iż regularne jej picie może pomagać w zapobieganiu rozwoju nowotworów, w tym raka piersi i raka prostaty. Dlatego zdrowe śniadanie może kończyć się wypiciem filiżanki kawy.