Zdrowe soki warzywne. Sok z buraków, marchwi, pomidorów i nie tylko
Jeśli w twoim domu znajduje się wyciskarka do owoców, możesz każdego dnia przygotowywać soki warzywne. Które z nich mają najwięcej witamin i minerałów? Które soki warzywne można podawać dzieciom?
1. Jak przygotować soki warzywne?
Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że warzywa to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jeśli do tego kupiliśmy je bezpośrednio od rolnika lub przynieśliśmy z własnego ogrodu, mamy do dyspozycji produkty wolne od pestycydów, naturalne i ekologiczne. Soki warzywne są gęste, a odpowiednio przygotowane również smaczne. Można je komponować według własnych upodobań, łącząc albo z innymi warzywami, albo owocami. W ten sposób łatwo przygotować posiłek dobry dla każdego.
By przygotować litr soku potrzebujemy ok. 1,5-2 kg warzyw. Dzieje się tak dlatego, że warzywa mają znacznie mniej wody w sobie, przez co przygotowane z nich napoje zawsze będą gęstsze. Można je jednak zawsze rozrzedzić, dodając wodę mineralną.
2. Przechowywanie soków warzywnych
Sok z warzyw najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, stąd dobrze go robić chwilę przed posiłkiem. Nie oznacza to jednak, że nie możemy przygotować go na zapas, by np. móc zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Trzeba wówczas zamknąć go w szczelnej butelce lub słoiku i schować do lodówki. W taki sposób powinien przetrwać bez większej utraty składników odżywczych.
3. Sok z marchwi
Sok marchwiowy to chyba jeden z częściej tłoczonych soków warzywnych. Jedni uwielbiają jego smak, inni nie mogą przełknąć. Trzeba jednak przyznać, że sok z marchwi to skarbnica witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B, C, PP, K, jak również żelazo, miedź, cynk, kobal, mangan, potas, sód, magnez. Poprawia trawienie, pozytywnie wpływa na odporność oraz wzrok. Odżywia skórę i poprawia jej koloryt. Wpływa też dobrze na urodę: wzmacnia włosy i paznokcie.
Dla osób, które nie tolerują smaku soku z marchwi poleca się łączyć go z sokiem jabłkowym lub innym sokiem owocowym.
4. Sok pomidorowy
Sok z pomidorów jest niezwykle cennym elementem diety osób z chorobami serca, zwłaszcza nadciśnieniem tętniczym. Neutralizuje skutki starzenia się skóry, wspomaga przemianę materii, wspomaga terapię chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego. W soku z pomidorów wiele jest beta-karotenu, witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B. Stanowi ponadto źródło żelaza, magnezu, cynku i wapnia. Sok z pomidorów dobrze też gasi pragnienie.
Smaczny sok z pomidorów można przygotować, łącząc go z jabłkiem lub selerem naciowym. Dla pikanterii dodać można tabasco.
5. Sok z buraków
Jest szczególnie polecanym osobom z anemią i niedokrwistością, dlatego że obecne w buraki składniki działają krwiotwórczo. Sok buraczany polecany jest także osobom z nadciśnieniem tętniczym, arytmią, chorobami jelit oraz miażdżycą. Mówi się, że sok z buraków to naturalne lekarstwo na kaca.
Sok wyciśnięty z buraków nie każdemu może odpowiadać. Ale jego smak można poprawić, łącząc buraki z sokiem z pomarańczy lub marchwi. Bardzo cenny dla zdrowia jest ponadto sok z kiszonych buraków.
6. Soki warzywne dla dzieci
Nie każde dziecko lubi jeść warzywa. Rodzice często długo musza namawiać swoją pociechę do zjedzenia porcji marchwi czy pomidorów. Ale i na to jest sposób. Warzywne soki mogą przypaść najmłodszym do gustu. Są cennym elementem diety, a dodatkowo wspólnie przygotowywane mogą być świetną zabawą dla najmłodszych. Dzieci mogą samodzielnie komponować składniki zgodnie z sugestią rodziców. W ten sposób można przygotowac dla nich sok z sałaty, sok z selera czy sok z ogórków. Gęsty napój może stanowić samodzielny posiłek. To też sposób na dostarczenie dzieciom witamin i minerałów, których potrzebują do prawidłowego wzrostu i rozwoju.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.