Zdrowe zamienniki w świątecznych wypiekach
Sernik, pierniczki, makowiec – to najpopularniejsze słodkości z bożonarodzeniowego stołu. Świąteczne ciasta i słodkości są pyszne, ale też kaloryczne. Czy da się przygotować tradycyjne wypieki w odchudzonej wersji? Dzięki zdrowym zamiennikom świąteczne ciasta będą lżejsze i zdrowsze, a przy tym nie stracą charakterystycznego gwiazdkowego smaku i aromatu.
1. Awokado zamiast masła
Ulubiony owoc dietetyków nadaje się nie tylko na kanapkę lub dip, ale również sprawdzi się jako zamiennik masła w świątecznych wypiekach. W przepisie wystarczy łyżeczkę masła zamienić na 1/2 łyżeczki miąższu awokado. Dzięki temu prostemu zastępstwu nie tylko obniżymy kaloryczność ciasta, ale również dostarczymy organizmowi zdrowych kwasów tłuszczowym omega-3. Na tej zdrowej zamianie ciasto nie straci swojej struktury, a zyska prozdrowotne właściwości. Awokado najlepiej sprawdza się w przepisach z dodatkiem kakao, ponieważ maskuje ono zielony kolor owocu, który dla wielu może być nieapetyczny w gotowym cieście.
2. Zastąp mąkę pszenną
Mąka pszenna nie należy do dietetycznych produktów, dlatego jeśli możesz, staraj się jej unikać. Zamiast zwykłej, białej mąki wybierz mąkę pełnoziarnistą, która jest bogatsza w witaminy i błonnik. Osoby na diecie bezglutenowej powinny spróbować innych alternatyw dla pszennej mąki. W świątecznych wypiekach świetnie sprawdzi się mąka migdałowa, która doda smaku i sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne. Coraz popularniejsza jest także mąka z fasoli, która pasuje do każdego rodzaju wypieków. Ma lekko orzechowy smak, zawiera dużo błonnika i białka, dlatego warto używać jej w kuchni nie tylko do pieczenia.
3. Olej kokosowy alternatywą dla margaryny
Masło i margaryna odkładają się w talii, dlatego do świątecznych wypieków warto szukać bardziej wartościowych zamienników. Świetną alternatywą dla niezdrowej margaryny może być olej kokosowy. Ten cudowny specyfik nadaje się nie tylko do pielęgnacji skóry czy smażenia, ale może być też używany do pieczenia. Olej kokosowy zawiera antyoksydanty i podnosi poziom tzw. dobrego cholesterolu, dzięki czemu służy nie tylko naszej sylwetce, ale też zdrowiu. Poza tym kokosowy aromat może być ciekawą odmianą dla typowych świątecznych smaków. W przepisach należy po prostu zamienić masło lub margarynę na taką samą ilość oleju kokosowego.
4. Mus owocowy zamiast cukru
Do świątecznych ciast zużywamy dużo cukru, dlatego warto wiedzieć, czym można go zastąpić. Zamienniki cukru, takie jak stewia, miód czy ksylitol, sprawdzą się podczas świątecznego pieczenia, a cennych witamin i minerałów dostarczą musy z owoców. Zmiksowane owoce mogą zastąpić połowę cukru z przepisu. Do pieczenia można wykorzystać purée z jabłek, bananów, gruszek, mango czy papai. Świetnie sprawdzają się również suszone daktyle namoczone w wodzie, a następnie zmiksowane blenderem. Pamiętaj, że owoce mają w sobie dużo wody, dlatego dodając do ciasta purée, zmniejsz ilość płynnych składników.
5. Pokochaj gorzką czekoladę
Lubisz ciasta z polewą czekoladową? Zamiast gotowej mieszanki, pełnej konserwantów i utwardzonych tłuszczy, w tym roku sama przygotuj glazurę na bazie gorzkiej czekolady. Ten niezwykły produkt jest pełen antyoksydantów, zapobiega chorobom serca oraz redukuje stres. Gorzka czekolada to także świetny dodatek do ciasteczek piegusków, a rozpuszczoną dodaje się np. do brownie. Jeśli uwielbiasz smak mlecznej czekolady i nie wyobrażasz sobie bez niej swoich świątecznych wypieków, postaraj się zamienić chociaż część czekolady na gorzką. Zyska na tym twoje zdrowie i figura!
Zdrowe zamienniki sprawią, że jedzeniu świątecznych deserów nie będą towarzyszyć wyrzuty sumienia. Warto wypróbować nowe składniki i przekonać się, że dietetyczne ciasta wcale nie są gorsze w smaku. Które zamienniki zamierzacie wykorzystać w trakcie świątecznych przygotowań?