Zdrowotne właściwości kawy zależą od jej rodzaju. Sprawdź, którego koniecznie unikać
1 z 7Zdrowotne właściwości kawy
Kawa przez lata nie cieszyła się dobrą reputacją. Posądzano ją o właściwości uzależniające i niekorzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania sugerują jednak, że nie taka kawa straszna, jak ją malują.
- W nowej piramidzie zdrowego żywienia Instytutu Żywności i Żywienia kawa występuje obok herbaty i wody. Jest traktowana jako napój, który w zdrowej diecie może się znaleźć - mówi dietetyk Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska z Dietosfery.
Z badań duńskich naukowców wynika, że picie 2-3 filiżanek kawy dziennie, może zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Kawa poprawia krążenie krwi, dodaje energii, wpływa pozytywnie na pracę serca i wątroby.
Jednak nie każdy rodzaj kawy jest tak samo zdrowy. Niektóre gatunki, mimo że w nazwie mają ''kawa'', to są jedynie napojem o takim smaku.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Produkty zakazane po pięćdziesiątce. Niszczą wątrobę, osłabiają pracę mózgu