Zdrowsze niż orzechy, a kosztują znacznie mniej. Obniżają cholesterol i chronią przed rakiem

Są chrupiące, pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów, błonnika i białka. Jeśli na myśl przyszły ci orzechy, nie jest to zła odpowiedź. Ale czy wiesz, że równie zdrowe, a często tańsze i niestety często niedoceniane, są pestki i nasiona? Choć dla niektórych pomysł jedzenia niektórych z nich może wydawać się absurdalny, nauka potwierdza, że warto je włączyć do swojej diety.

estki winogron są bogate w silne antyoksydantyestki winogron są bogate w silne antyoksydanty
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zdrowa i niedroga przekąska

Dr Adam Sayedi z "Herb Docs", twórca treści medycznych na TikToku, jest jednym z wielu ekspertów, którzy podkreślają znaczenie nasion w naszej diecie. Jak mówi, "nasiona są walutą Ziemi". Po które z nich warto sięgać?

Nasiona słonecznika

Nasiona słonecznika są jednym z ulubionych superfoods Dr. Sayediego. Są one źródłem witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem pomagającym chronić skórę przed działaniem promieni UV. Jak podkreśla w jednym ze swoich nagrań na TikToku, zjedzenie zaledwie garści (30 g) nasion słonecznika odpowiada 66 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy E. Ale to nie wszystko - spożywanie nasion słonecznika nie tylko może wspomóc produkcję kolagenu i elastyny, ale też stanowić element profilaktyki antynowotworowej.

Pestki dyni

Pestki dyni prawdziwa kopalnia witamin zawierają witaminę E, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6 oraz witaminy A i K. Są nieodzowne w diecie wegan i wegetarian, a także osób zmagających się z anemią, ponieważ są źródłem żelaza. Znajdziemy w nich także magnez, potas, fosfor czy cynk.

Właściwości chia i siemienia lnianego

Okazuje się, że mogą być też szczególnie cenne dla diabetyków i osób zmagających się z podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Cytowana przez Express.co.uk. dr Deborah Lee podkreśla, że już 30 g pestek dyni dostarcza 40 proc. zalecanego dziennego spożycia magnezu.

"Zwiększenie spożycia magnezu poprawia wrażliwość na insulinę Pomaga również obniżyć oporność na insulinę – co oznacza, że zmniejsza niezdolność komórek do reagowania na insulinę" - dodaje ekspertka.

Pestki dyni zawierają też niezbędny do syntezy insuliny cynk, błonnik oraz tłuszcze nienasycone, które wpływają pozytywnie na poziom glukozy we krwi. Jedno z badań, które ukazało się w "Nutrition Research" wskazuje, że regularne spożywanie tego chrupiącego dodatku może zbijać cukier we krwi nawet o 35 proc.

Nasiona papai

Nasiona papai przypominają ziarenka pieprzu i mają ostry, pieprzny smak. Są bogate w białko, tłuszcze oraz błonnik. Zawierają też cenne minerały, m.in. żelazo, wapń, magnez, fosfor czy cynk. W nasionach znajdziemy również polifenole, flawonoidy, alkaloidy, garbniki i saponiny. Wykazują silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

Regularne dodawanie nasion papai do potraw wspiera trawienie, zwiększając ilość enzymów trawiennych w żołądku. Usprawniają metabolizm i obniżają poziom cholesterolu dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jak np. kwas oleinowy. Niektóre doniesienia wskazują również na ich potencjał antynowotworowy, bo zawierają izotiocyjanian, który hamuje tworzenie i rozwój komórek nowotworowych.

Należy jednak uważać z tym niepozornym dodatkiem, bo nasiona papai mogą nadmiernie pobudzać pasaż jelitowy, są też niewskazane dla ciężarnych i kobiet karmiących. Niektóre źródła wskazują, by zjadać maksymalnie jedną łyżeczkę nasion dziennie.

Nasiona chia

Nasiona chia to nasiona pochodzącej z Meksyku i Gwatemali rośliny Salvia hispanica. Szturmem wdarły się także na europejskie salony i słusznie. Są źródłem niezwykle cennych, zwłaszcza dla układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, kwasów omega-3, z których niemal 60-70 proc. stanowi kwas alfa-linolenowy (ALA). Spośród innych roślinnych źródeł omega-3 to właśnie chia zawierają najwięcej ALA.

Dodatkowo nasiona chia zawierają błonnik, który nie tylko usprawnia trawienie, ale też chroni przed miażdżycą, cukrzycą i chorobami serca, obniżając poziom cholesterolu. Eksperci z MayoClinic przypominają również, że dzięki błonnikowi nasiona chia mogą chronić przed rozwojem raka jelita grubego.

Pestki winogron

Pestki winogron są bogate w silne antyoksydanty - oligomeryczne proantocyjanidyny, które wykazują silniejsze działanie przeciwutleniające niż witamina C czy E. Znajdziemy w nich również kwas linolowy i flawonoidy. Badania wykazały, że chronią przed rozwojem wolnych rodników, zapobiegają śmierci komórek, a także wspomagają utrzymanie w prawidłowej kondycji naczyń krwionośnych. Regularnie spożywane pestki winogron wspierają odporność organizmu, mają działanie ochronne na narząd wzroku, a także mogą zapobiegać rozwojowi wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Nasiona konopi siewnej

Nasiona konopi siewnej mają więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9 niż orzechy. Niełuskane nasiona konopi siewnej zawierają również witaminy i minerały, m.in. są źródłem magnezu, fosforu, cynku i żelaza i witaminy E, a także pokaźnej ilości białka. W 100 g nasion konopi jest aż 25 g tego makroskładnika, zawierają także w odróżnieniu od wielu innych roślinnych źródeł szczególnie cenne aminokwasy egzogenne.

Jedno z badań, które ukazało się w "Journal of Agricultural and Food Chemistry", dowodzi, że białko z konopi cechuje się także niezwykłą przyswajalnością przez ludzki organizm – lepszą niż orzechy czy nasiona roślin strączkowych.

Pestka awokado

Awokado jest uznawane za jeden z najzdrowszych owoców, ale mało kto wie, że nie tylko miąższ awokado jest jadalny. Pestka tego owocu to prawdziwa bomba antyoksydantów - aż 70 proc. z nich znajduje się właśnie w tej części owocu, którą często uważamy za "niejadalną". Pestka awokado jest ważnym źródłem związków fenolowych, które mają wpływ na zdrowie.

Niektóre badania wskazują również, że pestka może działać antynowotworowo i wspomagać leczenie białaczki. Aby skorzystać z dobrodziejstw tej części awokado, wystarczy suszyć ją przez dwa dni, a następnie zemleć. Potem z powodzeniem można dodawać prozdrowotny proszek do owsianek, musów owocowych i koktajli.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka