Zdrowsze święta? Zamień jeden składnik obiadu, a organizm ci podziękuje
Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań i pysznych potraw, którym trudno się oprzeć. Zamiast odejmować sobie od ust, warto zastosować sprytny trik. Ta drobna zmiana sprawi, że świąteczny obiad przestanie być bombą cholesterolu i kalorii. Ekspert mówi wprost.
W tym artykule:
Zdrowe tłuszcze na świątecznym stole
Pierwszego lub drugiego dnia świąt na polskich stołach często goszczą mięsa, oczywiście w towarzystwie uwielbianego przez Polaków warzywa, czyli ziemniaka. Najczęściej zajadamy się ziemniakami pieczonymi czy ziemniaczanym puree. By było idealnie kremowe, obowiązkowo dodajemy masło, a czasem i śmietanę.
Eksperci z Heart UK sugerują jednak zdrowsze alternatywy, takie jak chociażby olej rzepakowy lub oliwa z oliwek.
Olej słonecznikowy może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a w konsekwencji do raka
Tłuszcze te pomagają utrzymać odpowiedni poziom "dobrego" cholesterolu HDL, jednocześnie redukując "zły" cholesterol LDL.
Dr Haris Mumtaz, brytyjski lekarz aktywnie działający także w social mediach, w jednym z nagrań opublikowanych na TikToku zdradza, że oliwa z oliwek zawiera oleokantal czy kwas oleinowy. Jak wyjaśnia, jest "pełna związków fenolowych, które są silnymi przeciwutleniaczami i mogą chronić komórki przed wolnymi rodnikami, które powodują uszkodzenia".
Lżejsza wersja tradycyjnych potraw
Wybierając niskokaloryczne mięsa, warto postawić na białe mięso indyka bez skóry. Ziemniaki, choć pyszne, również bywają kaloryczne, szczególnie, jeśli są smażone lub tłuczone z dodatkiem tłuszczu i śmietany. Heart UK zaleca zamianę przynajmniej części porcji na te gotowane z wody lub upieczone z niewielką ilością tłuszczu. Co do śmietany, można sięgnąć ich roślinne zamienniki, które mogą zawierać mniejsze ilości tłuszczów nasyconych. W tym wypadku jednak warto pamiętać o zasadzie ograniczonego zaufania i uważnie czytać etykiety.
Choć Boże Narodzenie to czas celebracji, także tej kulinarnej, niewielkie zmiany w tradycyjnych przepisach mogą mieć ogromny wpływ na zdrowie. Obniżenie cholesterolu poprzez zdrowsze wybory w kuchni nie tylko sprzyja sercu, ale i sylwetce, a także pozwala cieszyć się ulubionymi potrawami bez wyrzutów sumienia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- Mirror Health
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.